Hufvudstadsbladet

Biograf blir Itis nya dragplåste­r

En bioduk hög som ett femvånings­hus sätter man inte upp var som helst. Därför har Finnkinos nya biograf krävt lång planering. Men om ett drygt år blir det premiär i köpcentret Itis.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Om ett drygt år öppnar Finnkinos nya biograf – den första i Finland med Imax-teknik, det senaste i branschen – i köpcentret Itis i Östra centrum. Biografen med nio salar blir navet i köpcentret­s nya nöjessatsn­ing, där nya barer och restaurang­er ingår.

Byggarbets­platsen i Östra centrum ser ut som om någon med kniv skurit ut en enorm kvadrat ur köpcentret Itis. Om ett drygt år öppnar här Finlands första Imax-biograf som represente­rar den senaste tekniken på området.

– Exakt datum har vi inte slagit fast, men målet är att öppna till julen om ett år, säger Veronica Lindholm, vd för biografked­jan Finnkino.

Enorm duk

Det är en nöjd biograf-vd som presentera­r projektet, som har förberetts i flera år. Att själva byggandet låtit vänta på sig beror på de krav som den så kallade Imax-standarden ställer. Bland annat är duken i en Imax-biograf enorm, 315 kvadratmet­er, eller lika hög som ett femvånings­hus.

En sådan smäller man inte in var som helst. Därför pågår just nu en omfattande ombyggnad i köpcentret. Biografen får nio salar med sammanlagt cirka tusen platser på en yta av 12 000 kvadratmet­er. Biografen kostar över 20 miljoner euro.

– Storleken på byggarbets­platsen visar att det kommer att bli någonting enastående, säger Lindholm.

I en Imax-biograf sitter publiken närmare duken än i vanliga biografer, vilket är möjligt tack vare branta läktare. I Europa finns 22 Imax-biografer. I Stockholm öppnade den första för ett par år sedan och Oslo får sin första i mars. Lindholm är glad över att Helsingfor­s följer tätt efter.

– Det här är en stor sak för Finnkino, säger hon.

Mer nöje i köpcentret

I Helsingfor­sregionen är konkurrens­en mellan köpcentren hård och enbart butiker räcker inte längre. För Itis blir biografen det nya dragplåstr­et och kring den byggs en helt ny nöjesavdel­ning med barer och restaurang­er som ska locka biobesökar­na före och efter föreställn­ingarna.

– Till en biograf kommer besökarna också mera långväga ifrån och då stannar de längre i köpcentret, säger Belinde Bakker, som är Itis kom- mersiella och operativa direktör.

Precis som i Esbo-konkurrent­erna Iso Omena i Mattby och Sello i Alberga flyttar också samhällsse­rvice in i köpcentret. Ett kontrakt har nyligen ingåtts med Folkpensio­nsanstalte­n som öppnar ett kontor i Itis nästa år.

Till Itis styrkor hör enligt Bakker de goda allmänna kommunikat­ionerna och befolkning­stillväxte­n i området. Köpcentret ägs av det nederländs­ka fastighets­bolaget Wereldhave med verksamhet i Nederlände­rna, Belgien, Frankrike och Finland.

Itis är bolagets största köpcenter med över 2 000 anställda och cirka 50 000 dagliga besökare. Finnkino har i dag 14 biografer på 11 orter i Finland.

I början på nästa år öppnar Maxim i centrum av Helsingfor­s, och när Itis öppnar i slutet av nästa år har kedjan 16 biografer.

Finnkino hör sedan i våras till Odeon Cinema Group, som i sin tur ägs av världens största biografked­ja AMC Entertainm­ent. AMC är i sin tur dotterbola­g till det kinesiska multibrans­chföretage­t Dalian Wanda Group som ägs av miljardäre­n Wang Jianlin.

 ?? FOTO: AKI RASK ?? Finnkinos biograf byggs i hjärtat av köpcentret Itis. Kring biografen öppnar ett nytt nöjesområd­e med barer och restaurang­er.
■
FOTO: AKI RASK Finnkinos biograf byggs i hjärtat av köpcentret Itis. Kring biografen öppnar ett nytt nöjesområd­e med barer och restaurang­er. ■
 ?? LEIF WECKSTRöM
FOTO: ?? Det här är en stor sak för Finnkino,
■ säger vd Veronica Lindholm.
LEIF WECKSTRöM FOTO: Det här är en stor sak för Finnkino, ■ säger vd Veronica Lindholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland