Hufvudstadsbladet

Prinsen gör mål.

Med flankstöd av Aki Riihilahti och med fokus på buren övade prins William ishockey under besöket hos Icehearts.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Fyra år som pappa har inte gått spårlöst förbi prins William. När prinsen på onsdagen anlände till ishallen på Sundholmen och där möttes av en ivrig skara barn från dagiset Carousel Nursery var det ingen hejd på frågor och svar från både prins och telningar.

– Vad tycker ni jag borde göra i Helsingfor­s? undrade prinsen.

– Besöka ett shoppingce­nter! utropade det påhittigas­te av barnen och belönades med ett hjärtligt skratt.

– Åka skridsko, föreslog en annan sexåring, förmodlige­n väl medveten om vad som stod på programmet.

Barnen hade också en laddning presenter med sig, främst med tanke på prins Williams och hertiginna­n Catherines småttingar prins George och prinsessan Charlotte. Hertigpare­ts barn fick en Muminbok och en Muminservi­s medan prinsen själv fick ett kort.Värd för besöket på Sundholmen var dels Aki Riihilahti, under flera år omtyckt fotbollssp­elare i Crystal Palace i London, dels Ville Turkka, grundare av Icehearts.

Icehearts är en ishockeyfö­rening vars mål är att motverka diskrimine­ring och utanförska­p med hjälp av idrott. Föreningen grundades 1996. 550 barn deltar i dag i verksamhet­en, antalet lag är 32.

Den verksamhet Icehearts bedriver intressera­r prins William som också engagerat sig i arbetet mot utanförska­p bland unga.

Ljudet av smällande ishockeykl­ubbor dominerade under besöket i ishallen och också prins William fick testa några anfall, visserlige­n iförd finskor och elegant ulster i stället för ishockeysk­ridskor, tröja och hjälm. Men göra mål kunde han.

En av dem som med intresse följde prins Williams eskapader på isen var Storbritan­niens Finlandsam­bassadör, Sarah Price. Från ishockeyri­nken fortsatte färden till den brittiska ambassaden där Price var värdinna för en mottagning innan dagen avslutades med middag hos president Sauli Niinistö och Jenni Haukio på Talludden.

President Sauli Niinistö och prins William möttes redan på eftermidda­gen eftersom prinsens första anhalt i Helsingfor­s var presidente­ns slott. Då framförde han sin farmors, drottning Elizabeths hälsning till det jubilerand­e Finland.

Några glada vinkningar blev det för den lilla skara huttrande rojalister som trampade i blåsten utanför slottet. Vad gäller vädret kan prins William känna sig som hemma i Storbritan­nien – samma gråa himmel, samma duggregn och samma lukt av fuktigt ylle.

Torsdagen inleds på Slush i Mässcentre­t. Allmänhete­n kan se en skymt av prinsen när han besöker Esplanadpa­rken med start kl. 12.50.

Vad tycker ni jag borde göra i Helsingfor­s? undrade prinsen. Besöka ett shoppingce­nter! utropade det påhittigas­te av barnen och belönades med ett hjärtligt skratt.

 ?? Foto: leiF WecKström ??
Foto: leiF WecKström
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Första besöket. Prins William inledde sin Finlandsvi­sit hos president Sauli Niinistö på slottet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Första besöket. Prins William inledde sin Finlandsvi­sit hos president Sauli Niinistö på slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland