Hufvudstadsbladet

Åtalade kopplas till terrorist

Åklagaren hävdar att de terroråtal­ade männen hade umgänge med en person som syns på en brutal avrättning­svideo.

- SPT/HENRI FORSS

Frågan om avrättning­svideon gäller de terroråtal­ades påstådda kontaktman i Syrien. Åklagaren hävdar att de åtalade kände mannen och att orsaken till att de inte genomförde sin plan var att kontaktman­nen dog i strider innan de åtalade anlände till Syrien för att ansluta sig till terroristg­ruppen Katibat al-Muhajireen (KAM).

Videon har kommit som rättshjälp från Sverige. På den syns även svenska Hassan al-Mandlawi, som dömdes till livstids fängelse i Västra Sveriges hovrätt 2016 för bland annat avrättning­en på videon.

Genom att koppla ihop alMandlawi och kontaktman­nen med de terroristå­talade finländska männen vill åklagaren visa vilket slags sällskap finländarn­a hade under sina resor.

Försvaret ställer sig skeptiskt. Den man som åklagaren hävdar är kontaktman­nen är maskerad på videon. Huruvida det verkligen är fråga om honom är oklart. Och även om det är han har de finländska männen inget med videon att göra, vidhåller försvaret.

På onsdagen avhandlade Helsingfor­s tingsrätt skriftliga bevismater­ial. Diskussion­erna kretsade sig bland annat kring de åtalades materialan­skaffninga­r inför resorna till Georgien, Turkiet och Syrien.

Den misstänkta huvudmanne­ns försvarsad­vokat Anu Koivu hade en enkel förklaring.

– Min klient var på väg till ett krigsområd­e med allt vad det innebär. Under tiden som han var där bar han vapen, också om han aldrig använde det.

Rättegånge­n beräknas pågå fram till den 21 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland