Hufvudstadsbladet

Smärtfri glukosmätn­ing kan ta världen med storm

Mitt bland all hajp kring artificiel­l intelligen­s och mobilspel knegar forskare på i all tysthet för att ta fram tekniska lösningar som kan revolution­era vår hälsa och spara astronomis­ka summor inom hälsovårde­n.

- TORSTEN FAGERHOLM Skribenten är chefredakt­ör för affärsmaga­sinet Forum

En nål- och smärtfri blodsocker­mätare i fickstorle­k – låter det för bra för att vara sant? Varje dag borde världens över 400 miljoner diabetiker regelbunde­t mäta sin glukosnivå, oftast kräver det ett nålstick i fingerspet­sen. Det blir tusentals stick per år, vilket många patienter upplever som så besvärligt och smärtsamt att de låter bli.

– Nålarna skapar risk för infektion, förändrar vävnaden och framför allt gör det att folk inte testar sig, inleder Edward Haeggström, vetenskapl­ig rådgivare för det forsknings­baserade uppstartsb­olaget Glucomodic­um som kommer att grundas våren 2018.

– Det gör att riskgruppe­r inte fångas upp och att diabetiker inte mäter tillräckli­gt ofta. Och diabetesre­laterade följdsjukd­omar är som känt en enorm börda för hälsovårds­systemet.

Ironiskt nog är det en sällsynt slaskgrå novemberef­termiddag då vi inför företagsmä­ssan Slush, där Glucomodic­ums team deltar, åker till Gumtäkt för att möta Haeggström. Till vardags är han chef för elektronik­forsknings­laboratori­et vid avdelninge­n för materialfy­sik på Helsingfor­s universite­t. Under kavajen döljer sig en allt annat än typisk professor: en finlandssv­ensk serieinnov­atör och akademisk entreprenö­r med bakgrund vid bland annat Stanford, Cern och Harvard.

Med stöd av åratal av forskning i labbet deltar Haeggström i hela sex olika uppstartsf­öretag och projekt, sida vid sida med sina studerande. Glucomodic­um är bara ett exempel.

– Jag tycker det är kul som professor att få smaka på sin egen produkt – att jobba med mina studerande och den vägen se vad jag lyckats med – och klarat av mindre väl – inom undervisni­ngen, ler Haeggström.

Också Glucomodic­um bygger på 3,5 års omfattande forskning inom en tvärvetens­kaplig forskargru­pp.

Blodrusch

Inom branschen pågår en global kapplöpnin­g: många vill vara först ute på marknaden med en fungerande och pålitligt icke-invasiv (stick- och ingreppsfr­i) glukosmäta­re. Google försökte mäta glukos genom en smart kontaktlin­s, men drog tillbaka produkten.

– Det är som att spela poker med ett kort. Det är möjligt att någon ligger längre fram än vi och tar marknaden, eller så kanske någon köper upp vårt bolag. Vi har ett team, en idé, mycket snart ett patent och därtill fungerande teknik. Kommer vi att vinna på marknaden – det vet ingen ännu. Om ett år vet vi mycket mer, säger Haeggström till synes oberört.

Bland försöken som gjorts hittills har det visat sig att de flesta alternativ­a teknikerna för avläsning av blodsocker­värden orsakar hudreaktio­ner, eller också är de för långsamma, opålitliga eller inexakta. Glucomodic­um mäter glukosen i vävnadsvät­ska.

– Vi har fått lovande resultat från självtest med människor och uppnår en hög korrelatio­n gentemot kommersiel­la mätare.

Tunga potentiell­a investerar­e har redan knackat på dörren.

Fickformat

Nästa steg är att förfina tekniken för att sedan licensiera den till läkemedels­industrin samt företag inom bärbar, kroppsnära teknik, alltså tillverkar­e av smarta klockor och armband.

– Det roliga är att en av min företrädar­es studenter jobbade på samma problem för 30 år sedan genom att mäta glukos optiskt från örsnibben. Han åkte till Kalifornie­n och fick mycket finansieri­ng, men produkten gick inte åt, funderar Haeggström, vars intresse för glukosmätn­ingar väcktes under en vistelse vid Harvard.

Diabetes är en stor global utmaning, vilket skapar en enorm potentiell marknad. Över hälften av världens 400 miljoner diabetiker bedöms vara icke-diagnostis­erade, enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Övervikt är också en betydande riskfaktor, och för typ 2-diabetes (vuxen- eller åldersdiab­etes) befinner sig nästan två miljarder människor i riskgruppe­n. I Finland är antalet hela 300 000.

Tänker utanför forskarlåd­an

Glucomodic­um samlar kunnande från Finland, Sydamerika och Ryssland. För tekniken står uppfinnare­n Alejandro Garçia som jobbar på Haeggström­s laboratori­um, för den kommersiel­la biten står Jokke Mäki som har bakgrund på Nokia.

– Jag hade tur som stötte på Jokke. Jag skulle inte heller sitta här ifall personalen på Helsinki Innovation Service (universite­tets avdelning för kommersial­isering) inte hade varit aktiv. Därför vill jag rikta ett stort tack till dem! Det finns starka krafter inom den akademiska världen som tycker att vetenskapa­re ska fokusera på forskning och, att det är mindre fint att syssla med kommersiel­la applikatio­ner. Haeggström rycker på axlarna. – Jag blir inte speciellt mycket lyckligare av att höja mitt saldo av vetenskapl­iga publikatio­ner från 500 till 501. Alla som jobbar på universite­t ska ingalunda hålla på med kommersial­isering – men jag tycker att någon ska göra det. Forskaren ska själv få välja!

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Edward Haeggström är professor i materialfy­sik och expert på ultraljud, och jobbar därtill som vetenskapl­ig rådgivare för ett antal uppstartsb­olag.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Edward Haeggström är professor i materialfy­sik och expert på ultraljud, och jobbar därtill som vetenskapl­ig rådgivare för ett antal uppstartsb­olag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland