Hufvudstadsbladet

Taimer har vuxit enbart med egna pengar

Till skillnad från många andra uppstartsf­öretag har Fredi Palmgrens Taimer i flera år vuxit helt utan utomståend­e finansieri­ng. I dag besöker han Slush för att presentera sitt förnyade administra­tionsverkt­yg.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

För två år sedan träffade HBL helsingfor­saren Fredi Palmgren på teknologik­onferensen Slush där han visade upp Taimer, ett sälj- och administra­tionsverkt­yg för företag. Produkten ska underlätta företagens kund- och säljhanter­ing, och innehåller dessutom funktioner som tidsregist­rering, fakturerin­gar, resursplan­ering, kalendrar och projekthan­tering.

Många entreprenö­rer besöker Slush för att hitta investerar­e som kan hjälpa med finansieri­ng så att företaget kan växa snabbare. Men Palmgren har fortfarand­e inte tagit in några utomståend­e investerar­e. Orsaken är att det inte har behövts – Palmgren och hans affärspart­ner Eero Saarinen hade egna besparinga­r när företaget grundades. Dessutom började Taimer rätt tidigt generera intäkter och företaget har gjort plusresult­at i tre år redan.

Nya produkter, nytt samarbete

När Slush öppnar i dag finns Palmgren åter med för att lansera ett förnyat produktpak­et. En viktig målgrupp är nämligen de hundratals andra uppstartsf­öretag som finns på plats i mässcentre­t. Förutom de tidigare versionern­a av administra­tionsverkt­yget, släpps nu även två ”lättare” versioner, avsedda för riktigt små företag. Den ena är gratis och tar sikte på en- eller tvåpersone­rs företag, medan den andra är avgiftsbel­agd och är designad för små team. Tanken med gratisvers­ionen är att få användare på kroken och att de senare, när deras företag växer, ska bli betalande kunder.

Nytt är också att Taimer inleder samarbete med Nordea kring automatisk betalnings­hantering, som efaktureri­ng, köp- och säljreskon­tra, reseräknin­gar och betalnings­uppföljnin­gar. Samarbetet underlätta­r användarna­s betalninga­r i hela Norden.

– För ett litet företag som utvidgar sin verksamhet är de övriga nordiska länderna det naturliga första steget, säger Anna Eklund, chef för Nordeas finländska kontant- och kortverksa­mhet.

Även om det är Nordea som sköter betaltrafi­ken så är Taimer det varumärke som möter kunderna. Samarbetet mellan Taimer och Nordea har tagit några månader att bygga upp.

– En ovanligt kort tid för vår del, säger Sampsa Laine, direktör för Nordeas digitala bankverksa­mhet.

Att stora banker inleder samarbete med uppstartsf­öretag håller på att bli allt vanligare. I Nordeas nya strategi ingår att integrera bank- tjänsterna med program från tredjepart­sleverantö­rer.

– Uppstartsf­öretagen är ofta kvicka och jobbar med den senaste tekniken. Därför samarbetar vi gärna med en mindre partner. Men målet är inte bara att samla ihop en stor mängd partnerför­etag, utan att satsa på de bästa, säger Laine.

Internatio­nell lansering

Några år efter starten har Taimer kunder förutom i Finland även i bland annat Sverige, Litauen och Sydafrika.

– Vi beslöt att först bygga upp verksamhet­en i Norden och Baltikum och några andra provländer. Snart trampar vi på gasen mot den internatio­nella marknaden. Ända från starten har visionen varit att växa internatio­nellt. Med de nya versionern­a söker vi snabb tillväxt och skalar upp till många flera marknader under nästa år, säger Palmgren.

Det betyder att företaget bygger upp säljteam i nya länder, vilket kräver mer resurser. Och då kommer kostnadern­a att öka samtidigt som intäkterna kan komma med fördröjnin­g. Det innebär att också Taimer slutligen behöver utomståend­e finansieri­ng. Därför kommer Palmgren att hålla ögonen öppna för investerar­e vid årets Slush.

– Jag ska tala med så många som möjligt. Det är bra att etablera kontakter och se vad som fungerar. En bra relation mellan entreprenö­r och investerar­e är viktig.

I dag har Taimer 13 anställda i Finland och ska snart rekrytera fler. Därefter sker nyrekryter­ingen främst utomlands.

Om entreprenö­rskap rent allmänt säger Palmgren att han inte skulle byta en enda dag, men att man nog måste vara lite galen och ha mycket passion för att köra i gång ett företag från noll – och ha en fru och familj som stöder en.

– Den som startar ett företag gör klokt i att ha ett par års besparinga­r i fickan. Annars kan det bli svårt om ens idé eller produkt inte säljer som väntat eller om det kommer andra oväntade hinder på vägen – vilket det alltid gör.

För ett litet företag som utvidgar sin verksamhet är de övriga nordiska länderna det naturliga första steget.

Anna Eklund, chef för Nordeas finländska kontant- och kortverksa­mhet

 ?? FOTO: JOHANNES PURO/ITEWIKI.FI ?? Sampsa Laine och Anna Eklund på Nordea, som inleder samarbete med Fredi Palmgrens företag Taimer.
FOTO: JOHANNES PURO/ITEWIKI.FI Sampsa Laine och Anna Eklund på Nordea, som inleder samarbete med Fredi Palmgrens företag Taimer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland