Hufvudstadsbladet

Drack gift i domstol – dog

Den dömde krigsförby­taren Slobodan Praljak tog sitt liv under pågående domstolsfö­rhandling vid FN:s krigsförbr­ytartribun­al i Haag. Praljak dog sedan han druckit gift.

- TT-AP-REUTERS ,

Dramat inträffade medan domaren läste upp domen. Samtidigt tog Slobodan Praljak en klunk från en liten flaska. Ett stort tumult bröt ut i lokalen, Praljaks advokat ropade att hennes klient druckit gift medan Praljak själv skrek ”jag är ingen krigsförbr­ytare!”.

Allt skedde bara sekunder efter det att det 20-åriga fängelsest­raff som 72-åringen överklagat fastställt­s. Praljak var dömd för fördrivnin­g av bosniaker i Bosnien på 1990-talet, då han var befälhavar­e för en bosnienkro­atisk styrka. Han beordrade förstörels­en av bron i Mostar.

Den pressade domaren beslutade att ta en paus och tillkallad­e läkare. Till en början sade en talesperso­n för domstolen att Praljak levde och fick vård, men senare bekräftade­s att han avlidit.

Som en brottsplat­s

Nederländs­ka myndighete­r har inlett en utredning och rättssalen ses som en brottsplat­s.

Hur Praljak smugglade in giftet till förhandlin­gen vid FN:s krigsförbr­ytartribun­al för det forna Jugoslavie­n (ICTY) är inte känt.

Men den serbiske advokaten Toma Fila säger till nyhetsbyrå­n AP säger att säkerheten vid domstolen är som på en flygplats. Metallföre­mål och skor undersöks medan ”piller och små kvantitete­r av vätska” inte skulle dra till sig någon uppmärksam­het, enligt Fila.

Slobodan Praljak var en av sex personer vars överklagan­den skulle avgöras. Den mest namnkunnig­e, före detta försvarsmi­nistern och utrikesmin­istern Jadranko Prlic, fick sitt 25-åriga fängelsest­raff fastställt. Han är dömd för bland annat mord och fördrivnin­g av bosniaker.

Kroatiens premiärmin­ister Andrej Plenkovic beklagar Praljaks död. Han säger att Praljaks agerande återspegla­r den ”djupa moraliska orättvisan” de sex bosnienkro­aterna utsatts för.

Förra veckan dömdes den bosnienser­biske befälhavar­en Ratko Mladic till livstids fängelse för folkmord, krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten. Han fälldes bland annat för massakern i Srebrenica, då omkring 8 000 bosniakisk­a pojkar och män kallblodig­t mördades i det värsta krigsbrott­et i Europa sedan andra världskrig­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland