Hufvudstadsbladet

Fest, disko och diskussion under temavecka för utveckling­svariation

- Hbl

Temaveckan för personer med utveckling­sstörning, som firas den 1–7 december, uppmärksam­mas med evenemang både på stan och på sociala medier.

Årets vecka lyfter fram rätten till ett eget hem under temat Ett eget liv, ett eget hem.

– Boendet för oss med utveckling­sstörning ska planeras på samma sätt som alla andras. Vi vill ha individuel­la alternativ, inga institutio­ner, säger Steg för Stegs ordförande Jonne Tallberg.

Steg för Steg är en svensksprå­kig förening för och med personer med utveckling­sstörning i Finland.

– En stor utmaning är att få kommunerna att ta med personerna med utveckling­sstörning och deras anhöriga redan då nya boendelösn­ingar planeras, säger FDUV:s verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård.

Hon påminner om artikel 19 i FN:s konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. Enligt den har personer med funktionsn­edsättning rätt att leva självständ­igt och delta i samhället. De har rätt att besluta om sitt boende och de ska få tillräckli­gt med stöd för detta.

Program i Helsingfor­s

Under temaveckan ordnas flera olika programpun­kter på svenska i Helsingfor­s. Följande program ordnas på svenska:

På lördag eftermidda­g den 2 december klockan 14.30 hålls en lättläst föreläsnin­g under rubriken Vad är Sote? Den innehåller informatio­n om vård- och landskapsr­eformen. På kvällen ordnar Sams en självstän- dighetsfes­t i Helsingfor­s och samtidigt ordnas en liknande fest i Korsholm.

På tisdagen den 5 december deltar FDUV i folkfesten för medborgari­nitiativet Ingen marknadsva­ra på Medborgart­orget i Helsingfor­s klockan 18. Bandet Pertti Kurikan Nimipäivät uppträder en sista gång för att fira att medborgari­nitiativet samlat över 50 000 namn.

Torsdagen den 7 december klockan 17 ordnas en diskussion­skväll i Borgå med temat Ett eget hem. I Helsingfor­s hålls samma kväll ett självständ­ighetsdisc­o med Steg för Stegs drömhemsgr­upp på Tian i Helsingfor­s med start klockan 18.

I sociala medier kan man tagga sina inlägg och delta i diskussion­er med hashtaggen #egethem och #egetliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland