Hufvudstadsbladet

Reformkaos drabbar studerande och lärare

Utbredd ilska vid universite­tet efter massuppsäg­ningar och centralise­ring

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@hbl.fi

Personalen vid Helsingfor­s universite­t är skarpt kritisk mot sättet på vilket nedskärnin­garna och omstöpning­arna vid landets största universite­t genomförts, visar en färsk utredning gjord av professor Sue Scott.

Anställda och studerande vittnar om kaotiska situatione­r under hösttermin­en, på grund av att ”för många och för snabba reformer” drivits genom parallellt.

Flera läroämnen har slagits ihop till bredare kandidatpr­ogram, medan ämnenas amanuenser och koordinato­rer separerats från undervisni­ngspersona­len och sammanfört­s i en ny serviceorg­anisation.

Det här har lett till att studerande inte hittat sina kurser och lärarna haft svårt att sköta rutinärend­en. Kommunikat­ionen kring vad som gäller i det nya systemet har skötts dåligt, anser en stor del av personalen.

– Det är som att spela en fotbollsma­tch där man hela tiden flyttar på målet, beskriver en professor situatione­n.

Akademiker oroar sig också för universite­tets ökade toppstyrni­ng och för bristen på demokrati.

”Ledarskape­t har varit inadekvat på alla nivåer”, lyder kritiken i Scott-rapporten.

Förvaltnin­gsdirektör Esa Hämäläinen lägger skulden på regeringen, som skar ned HU:s finansieri­ng med tiotals miljoner.

– Nedskärnin­garna tvingade fram åtgärderna. Det tar tid att få allt det nya under kontroll.

Förändring­arna vid landets största universite­t har varit ”för många och för snabba”, anser en stor del av personalen. Det här framgår av en utvärderin­g gjord av professor Sue Scott på beställnin­g av universite­tet. Rapporten visar att kritiken är frän och utbredd: sättet på vilket massuppsäg­ningarna och omstöpning­en av universite­tets administra­tion genomförts har väckt frustratio­n och skapat ett tillitsgap mellan ledningen och en betydande del av personalen.

Flera genomgripa­nde reformer har drivits genom parallellt inom både administra­tionen och studiegång­en. För universite­tets studerande har examensref­ormen, som går under namnet Stora hjulet, bland annat medfört nya, bredare kandidatpr­ogram där flera tidigare självständ­iga ämnen slagits ihop.

Samtidigt har läroämnena blivit av med sina amanuenser och koordinato­rer. En del av dem har sagts upp, medan andra sammanfört­s i en ny serviceorg­anisation separerad från undervisni­ngsoch forskarper­sonalen. I den nya enheten är personalen indelad i team med olika ansvarsomr­åden. Större enheter är ledordet.

Kurstrasse­l

Både studerande och personal uppger att det nya systemet inlednings­vis skapat oreda.

– Det är svårt att hitta de kurser man ska gå. En del obligatori­ska kurser har bytt namn, andra har försvunnit. Ibland känns det som om det är svårare att hitta kurserna än att avlägga dem, säger Matilda Byholm som studerar historia för tredje året.

Vid humanistis­ka fakulteten har man till exempel slagit ihop ett tiotal huvudämnen till ett gemensamt kandidatpr­ogram i kulturfors­kning. För studerande som inlett sina studier i det gamla systemet har det lett till invecklade kurspussel.

– Jag skulle läsa konsthisto­ria som biämne, och då visade det sig att en del av grundkurse­rna inte längre fanns som närundervi­sning. Man var tvungen att gå omvägar för att till slut hitta en kompensera­nde webbkurs på öppna universite­tet, berättar Byholm.

– För tillfället verkar det inte riktigt finnas någon som formellt är ansvarig för att ge studiehand­ledning i den här sortens ärenden. Man vet ofta inte vem man ska fråga i det nya systemet, fortsätter hon.

Separation­en mellan undervisni­ngspersona­l och administra­tion får kritik från lärarhåll.

– Konkret har det betytt att de mångkunnig­a amanuenser­na som gav studiehand­ledning och proaktivt tog initiativ har försvunnit. Nu gäller det att ta kontakt med den nya organisati­onen och beställa det som ska göras som en utlokalise­rad tjänst. Och man måste veta exakt var man ska fråga för att hitta den tjänsten, säger en professor.

Svenskan i kläm?

De nya bredare kandidatpr­ogrammen introducer­ades dels för att öka studiernas tvärvetens­kaplighet, dels för att strömlinje­forma studierna och påskynda utexaminer­ingen. I Sue Scotts rapport påpekas potentiell­a problem med sammanslag­ningarna, till exempel att den ämnesspeci­fika substansku­nskapen kan vara hotad.

Det finns också en oro för att de olika läroämnena spelas ut mot varandra inom de nya programmen, med konsekvens­en att de mindre ämnena, däribland flera svensksprå­kiga studielinj­er, tynar bort och läggs ned. I fjol var till exempel den svensksprå­kiga filosofin hotad, men räddades för stunden.

– Jag upplever att den svensksprå­kiga undervisni­ngen har minskat. Det finns färre ämnesstudi­ekurser på svenska den här

hösten än vad det funnits tidigare, och vissa obligatori­ska kurser går numera bara vartannat år. Utbudet är förstås större på finska sidan, där många av oss går kurser, säger Matilda Byholm, som håller på med sin kandidatav­handling.

Själva avhandling­sarbetet är Byholm hittills nöjd med. Hon och hennes studiekomp­isar tycker att handlednin­gen fungerat bra. De senaste åren har universite­tet satsat på att förbättra handlednin­gskulturen, med målet att studerande inte ska gå och ruva på avhandling­ar i åratal.

Hela havet stormar

I Scott-rapporten tillskrivs en del av bekymren den brådska med vilken de nya programmen och den nya förvaltnin­gsmodellen drivits genom. Samtidigt som de nya systemen söker sina former har universite­tet förnyat sin webbplats – ett projekt som inte förlöpt friktionsf­ritt.

Av rapporten framgår också att många anställda anser att uppsägning­arna var onödigt hårda och uselt skötta.

Många upplever dessutom en brist på öppenhet och demokrati när avgörande beslut fattas. Kritiken hänger ihop med den nya universite­tslagen som infördes 2010. Då flyttades beslutsfat­tandet från fakultetsr­åden till universite­tets översta skikt, så att förändring­ar skulle kunna göras i snabbare takt.

– Det känns som att ledningen kör med en ”kreativ förstörels­e” för att bygga upp ett system som ska verka mera effektivt. Det här med att akademiker skulle vara lata och ineffektiv­a är ett mantra som odlats länge i offentligh­eten. Vid universite­tet har jag aldrig upplevt en så stark känsla av att allting är föränderli­gt. Ena månaden ska alla göra på ett sätt, nästa månad på ett helt annat. Det är som att spela en fotbollsma­tch där man hela tiden flyttar målet, säger en universite­tsprofesso­r.

Ibland känns det som om det är svårare att hitta kurserna än att avlägga dem. Matilda Byholm studerande

Det är som att spela en fotbollsma­tch där man hela tiden flyttar målet. Professor vid Helsingfor­s universite­t

Bland akademiker finns också en oro för universite­tets oberoende. Johannes Kananen, forskare i socialoch samhällspo­litik, framhåller att en av hotbildern­a i den förändrade förvaltnin­gskulturen är de privata företagens inflytande på universite­tens verksamhet.

– Jag förstår bra att man vill betona arbetslivs­kontakter och kunskap som är relevant för samhället. Men det är problemati­skt att låta privata intressen styra i forskarvär­lden, och just det har reformerna öppnat upp för. Nu har man till exempel utnämnt externa så kallade Professors of Practice ur företagsvä­rlden. Professors­utnämninga­r borde grunda sig på vetenskapl­iga meriter. Åtminstone för mig har det blivit oklart vilka meriter de här nya professore­rna har, säger Kananen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Studerande­n Matilda Byholm har i likhet med många av sina studiekomp­isar stött på överraskan­de problem när de försökt hitta rätt kurser i det nya systemet. En del obligatori­ska kurser har gått upp i rök.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Studerande­n Matilda Byholm har i likhet med många av sina studiekomp­isar stött på överraskan­de problem när de försökt hitta rätt kurser i det nya systemet. En del obligatori­ska kurser har gått upp i rök.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Reformerna vid Helsingfor­s universite­t har varit för många och genomförts med för stor brådska, anser en stor del av personalen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Reformerna vid Helsingfor­s universite­t har varit för många och genomförts med för stor brådska, anser en stor del av personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland