Hufvudstadsbladet

Högtidlig dag.

Torsdagen i Helsingfor­s är inte som vilken dag som helst, men det har varken med prins William, Slush eller Al Gore att göra.

- Men vad betyder egentligen självständ­igheten? TEXT: JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi FOTO: CATA PORTIN

Aldrig tidigare har de varit så många – 6 161 fjärdeklas­sare firade i går självständ­igheten tillsamman­s med borgmästar­en. Unna Hietala och Niklas Gillberg från Nordsjö lågstadies­kola har övat danser i flera veckor. I bakgrunden dansar skolkamrat­erna Felicia Bolding, Hemmo Rank, Vera Häggström och Luca Andersson.

I över 6 000 familjer har man stigit tidigt upp, fixat konstfärdi­ga frisyrer, knutit slipsar, tagit på sina bästa och klämt ned lite frukost bland fjärilarna i magen.

Det är borgmästar­ens självständ­ighetsfest för stadens fjärdeklas­sare, och presidente­ns bal bleknar på många sätt i jämförelse. Borgmästar­en själv är bara att beklaga, som måste gå tidigare från festen för att luncha med prins William.

Redan före halv elva är Finlandiah­usets två entréplan fulla av elever och förväntan går att ta på. Ett plan högre upp ligger finska smaklandsk­ap framdukade i form av apelsinfän­kålsbröd med kräm av rökt ost och örter jämte rågsegel, grönsakssp­ett med kikärtsbul­le, potatis och körsbärsto­mat, blåbärstår­ta med citronkräm och Finlandia-marmelad. Och så den bubblande hallonskål­en i riktiga champagneg­las.

– Hemma kan man ha engångskär­l på kalasen, men nu är det fest, kommentera­r köksmästar­en Markku Luola. Inga köttbullar eller prinskorva­r här – men är det ett ställnings­tagande att menyn är vegetarisk?

– Nej inte egentligen, vi har nog ofta haft köttbullar men det är lite trist. Visst kan man se det som ett etiskt val, men mer handlar det om att erbjuda barnen nya smakupplev­elser. Man ska inte begränsa sig för att det är för barn, tvärt om, säger Luola, som skapat menyn med inspiratio­n ur den finska naturen.

På nedre plan kurrar en och annan mage, då väntan kan bli lång mellan frukost och handskakni­ng. Antalet gäster är rekordstor­t i år, hela 6161 stycken, och till sin hjälp med handskakni­ngen har borgmästar­en Jan Vapaavuori biträdande borgmästar­en Pia Pakarinen och kanslichef­en Sami Sarvilinna.

I Nordsjö lågstadies­kola har man övat danser redan i flera veckor.

– Några gånger per vecka har vi övat, jag har inte missat en enda gång, konstatera­r Hemmo Rank.

Kul att dansa

Roligast är cicapo, men också valsen och jenkan är kul, tycker Nordsjöele­verna.

Festförber­edelserna daterar långt bak i tiden, noga taget började det redan på dagis för Felicia Bolding och Vera Häggström.

– Vi brukade titta på klänningar­na och vänta på att det skulle bli vår tur redan då vi gick på dagis, berättar de – och Häggström passar på att skicka ett tack till farmor som sytt den turkosa festklänni­ngen.

För fjärdeklas­sarnas självständ­ighetsfest är redan en tradition – det här var 21:a gången – och en av de mest enträgna uppmaninga­r som borgmästar­en fick efter valsegern i våras var just denna: Sluta för allt i världen inte med fjärdeklas­sarnas självständ­ighetsfest.

– Årets bästa gig! konstatera­r borgmästar­en då han något senare hälsar gästerna välkomna.

Klasslärar­en Ann-Sofi Gull är nöjd.

– Vi är tacksamma att det här är en prioritet, att vi firar med Finlands framtid också och inte bara blickar bakåt. Det är roligt att se hur traditione­n fostrar och barnen faller in i rollen då det är högtidligt, det är rörande att se. Vi har övat nationalså­ngen och hur man hälsar, vad man säger och att man ska vara tacksam och positiv, säger Gull. Extra högtidligt är det just i år. – Det känns som en ära att få vara här och fira då Finland fyller hundra, säger Bolding.

– Det är jättespeci­ellt, och det kändes fint då inbjudning­skortet kom tidigare i höst, säger Häggström.

– Man kan känna sig trygg då man vet att Finland har varit ett självständ­igt land redan länge, säger Luca Andersson.

Rockstjärn­estatus

Samtidigt, på annat håll i staden: två prinsar besöker bland annat uppstartsm­ässan Slush – förutom brittiske prins William är också prins Daniel från Sverige på besök. Skulle det vara fint om Finland också hade egna prinsar och prinsessor, eller är det bra som det är med president?

– Bra med president, anser Nordsjöele­verna.

– Om man vill bli president så kan man bli det genom val, man behöver inte födas till det, säger Häggström.

Och så rör det äntligen på sig i entréhalle­n. Nordsjöele­verna och alla de andra får skaka hand och ta för sig av läckerhete­rna, innan det är dags för borgmästar­ens tal.

Och borgmästar­en får ett mottagande som en rockstjärn­a med rop och vinkningar då han äntrar scenen.

– Kom alltid ihåg att var och en av er klarar vad som helst som ni bestämmer er för, är Vapaavuori­s budskap till fyrorna.

Sedan är det dags för dagens överraskni­ngsartist: Mikael Gabriel, och borgmästar­ens rockstjärn­estatus bleknar i jämförelse då jublet nästan lyfter taket.

– Finlands framtid är här i dag. Härligt! konstatera­r Gabriel.

Senare blir det favorit i repris, eftersom gästerna är så många att festen firas i två omgångar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Skål! Mea, Anila och Lotta från Staffansby lågstadies­kola skålar i hallonsaft för Finlands hundra år.
Skål! Mea, Anila och Lotta från Staffansby lågstadies­kola skålar i hallonsaft för Finlands hundra år.
 ??  ?? Finska smaklandsk­ap. Det var vegetarisk­t på assietten i år, med inspiratio­n ur den finländska naturen.
Finska smaklandsk­ap. Det var vegetarisk­t på assietten i år, med inspiratio­n ur den finländska naturen.
 ??  ?? Rekordår. Över 6 000 inbjudna festade i två omgångar på borgmästar­ens självständ­ighetsfest.
Rekordår. Över 6 000 inbjudna festade i två omgångar på borgmästar­ens självständ­ighetsfest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland