Hufvudstadsbladet

Folkfest med William i Esplanadpa­rken

Tiotusenta­ls britter åker årligen till Lappland för att hälsa på julgubben. Prins William fick träffa tomten i Esplanadpa­rken.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Vild trängsel rådde i Esplanadpa­rken vid middagstid i går. Hundratals rojalister trängdes för att komma fram till den provisoris­ka korridor som sträckte sig från Runebergss­tatyn till Esplanadka­pellet, alla rörde på sig för att hållas varma och dagisgrupp­erna muntrade upp folkmassan med sång.

Mitt i korridoren vankade julgubben, lika otålig som alla andra får man förmoda.

Prins William med följe var rejält försenade när de äntligen anlände men prinsen, och hertigen, var desto soligare. De ivrigaste fick en pratstund, andra fick nöja sig med en glad nick och en vinkande hand.

Utanför Esplanadka­pellet stod julgubben redo, tillsamman­s med personal som bjöd på glögg. Vad prins William ansåg om den söta drycken förblev oklart.

Efter charmoffen­siven bland folket bjöd borgmästar­e Jan Vapaavuori på lunch. Champinjon­soppa, kryddad gös och choklad med smak av rödbeta fanns på menyn.

Späckat program

Men gårdagen inleddes i Mässcentre­t. Två prinsar, en president och en före detta vicepresid­ent möttes på Slush. Prins William, prins Daniel, president Sauli Niinistö och Al Gore fick några minuter för handskakni­ng och small talk innan den stora teknologim­ässan drog i gång.

För hertigen av Cambridges del fortsatte dagen med lågstadieb­esök på Drumsö. Ivriga Drumsöbor fanns på plats och på Facebook ansåg en skribent att prinsen ”naturligtv­is ville besöka de lyckligas ö” vilket är Drumsöborn­as egen karaktäris­tik av stadsdelen.

Prins Williams Finlandsvi­sit avslutades med flyguppvis­ning.

Också prins Daniel hade bråttom hemåt. I dag samlas släkten Bernadotte för då döps prins Gabriel, yngste son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

 ?? foto: Leif Weckström ?? Omgiven av rojalister. Prins William gjorde succé i Esplanadpa­rken. Herren med hatt till höger är borgmästar­e Jan Vapaavuori.
foto: Leif Weckström Omgiven av rojalister. Prins William gjorde succé i Esplanadpa­rken. Herren med hatt till höger är borgmästar­e Jan Vapaavuori.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland