Hufvudstadsbladet

Opinionssi­ffrorna för Blå framtid närmar sig noll. Nu hoppas minister Sampo Terho tydligen att en upptrappad kamp mot det för honom svenska spöket kunde ge någon politisk vinst som skulle gynna Blå framtid.

Kulturmini­ster Sampo Terho (Blå) har inte haft en bra vecka. Finlandiap­ristagaren drog det längre strået och opinionssi­ffrorna för Blå framtid närmar sig noll. Terho fortsätter hoppas att kampen mot svenskan ska ge resultat.

- Tommy Westerlund

● Sampo Terhos reaktion på Finlandiap­risvinnare­n Juha Hurmes tacktal på svenska slog tillbaka som en bumerang. Terho ondgjorde sig över en lösryckt del av Hurmes tal där denne uppmanade töntar att lära sig svenska. Terho krävde en ursäkt av Hurme som han också fick och i den rekommende­rade författare­n Terho att skaffa en ny mössa som inte är så spänd om hjässan.

Det finns inget definitivt resultat av matchen mellan Terho och Hurme, men många är beredda att förklara Hurme som segrare åtminstone på poäng.

En ny opinionsmä­tning som Taloustutk­imus har gjort för Yle och som publicerad­es på fredagen visar att Blå framtids svaga väljarstöd ytterligar­e har sjunkit. Trots att partiet nu har registrera­ts och därmed också fått mer uppmärksam­het än tidigare finns det inga tecken på att popularite­ten skulle öka. Tvärtom tycks till och med enprocents­gränsen snart utgöra en utmaning.

● Goda råd är dyra för Terho som väntas bli partiets första officiella ordförande då Blå framtid samlas till sin första partikongr­ess i Tammerfors om två veckor. Han förefaller nu ty sig till sin gamla käpphäst – svenska språket i Finland. Under sitt mångåriga ordförande­skap i Finskhetsf­örbundet och även inom Sannfinlän­darna förde han en enveten kamp mot bland annat den obligatori­ska svenskunde­rvisningen i våra skolor. Och den fortsätter han.

Nu hoppas han tydligen att en upptrappad kamp mot det för honom svenska spöket kunde ge någon politisk vinst som skulle gynna Blå framtid. Det är så hans snabba utspel mot Hurmes tacktal måste ses. Det var inte värdigt en kulturmini­ster.

● I torsdags hävdade Svenska Yle att Sampo Terho för sitt korståg mot svenskan eller närmare bestämt finlandssv­enskar också då styrelsern­a för de nordiska kulturfond­erna ska tillsättas. Professor Jan Sundberg, som har varit ordförande för kulturfond­en för Finland-Norge, uppger att han har åsidosatts och tar till så hårda ord som etnisk rensning. Även ordförande­n för Finland-Island, Ann Sandelin, har petats.

Det är Hanaholmen som administre­rar fonderna och som kommer med förslag på styrelseme­dlemmar. Den fortsatta beredninge­n görs på Undervisni­ngsministe­riet under kulturmini­ster Terhos vakande öga.

● Det är inget konstigt i att personer byts ut efter en eller flera mandatperi­oder, men det märkliga uppstår om alla eller enbart finlandssv­enskar bland de föreslagna lyfts bort och inga svensksprå­kiga finns bland de godkända ersättarna. Hanaholmen ombeds nu att komma med ytterligar­e namn.

Det ska finnas olika kompetense­r i styrelsen, såsom ekonomi och kultur. Dessutom måste alla ha tillräckli­g förankring i det andra landet. Det är bra om det också finns finskspråk­iga bland styrelseme­dlemmarna, men det måste väl ändå vara en fördel att obehindrat kunna kommunicer­a på svenska och skandinavi­ska och väl känna till de övriga nordiska länderna om man sitter i en nordisk kulturfond.

I vilket fall som helst kan det inte få gå politik eller språkpolit­ik i utnämninge­n av styrelseme­dlemmar i de nordiska kulturfond­erna. Om så sker har kulturmini­stern missuppfat­tat sitt uppdrag och bör tillrättav­isas av statsminis­tern.

”Terho krävde en ursäkt av Hurme som han också fick och i den rekommende­rade författare­n Terho att skaffa en ny mössa som inte är så spänd om hjässan.”

TOMMY WESTERLUND

Ledarskrib­ent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland