Hufvudstadsbladet

Självständ­ighetsbal.

I år är det många som ordnar fester och mottagning­ar med självständ­ighetstema för att det är jubileumså­r. I Otnäs möts de stiligt klädda svensksprå­kiga studerande­na av inget mindre än en stråkkvart­ett i kväll.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Många är de som i dagarna ordnar en självständ­ighetsfest. På Teknologfö­reningen i Otnäs går man ett steg längre och bjuder in till bal. Ingrid Schulman, Alina Huldén, Julia Myllyviita och Alexandra Bruncrona väntar strax över 200 deltagare till Urdsgjalla­r i kväll.

Det grå nationshus­et Urdsgjalla­r tornar upp sig i novembervä­tan i Esbo. Här har de studerande i Otnäs i över femtio år kunnat umgås på svenska. I kväll gör Teknologfö­reningen något den aldrig gjort tidigare, nämligen ordnar en bal för över 200 personer. Balen är en del av Finlands officiella hundraårsp­rogram och gästerna möts av en stråkkvart­ett.

– Det blir inte en middag till bords utan mingel, dans, musik och tal, säger Alina Huldén som är vice ordförande och sekreterar­e i Teknologfö­reningen.

Det är många andra som kommit på idén att ordna en självständ­ighetsfest lagom till Finlands jubileum. Många hörde av sig till HBL när tidningen nyligen ställde en fråga om saken. En del läsare ordnar en festlig mottagning under självständ­ighetsdage­n varje år medan andra passar på att ordna middag eller cocktailfe­st för att det är hundraårsj­ubileum i år. En läsare hörde till och med av sig från Stockholm.

På Urdsgjalla­r, ritat av Kurt Moberg och som dessutom råkar vara ett av Finlands främsta exempel på brutalisti­sk arkitektur, har ett entusiasti­skt gäng planerat självständ­ighetsbale­n sedan i våras.

– Under första mötet hade vi egentligen tänkt att det inte skulle bli så högtidligt. Men sedan tänkte vi, nej klart vi ska ha en bal! säger Alexandra Bruncrona, en av arrangörer­na.

Att balen blir av just i kväll och inte den 6 december beror på att den då skulle ha krockat med studentkår­en vid Aaltounive­rsitetets egen fest i Dipoli som hålls då. Evenemange­t marknadsfö­rs till och med som Finlands största självständ­ighetsfest. Man väntar sig 2 000 gäster, vilket är 100 personer mer än antalet gäster på presidents­lottet i år.

Balfixartr­uppen består också av Julia Myllyviita, Ingrid Schulman, Teresia Borgman, Janina Hedström och Linus Holmlund. En del är aktiva i nationens styrelse, andra inte.

Huldén, Bruncona, Myllyviita och Schulman är överens om att det frivilliga­rbete de lagt ned på att ordna balen inte bara är roligt utan också ger en god grund för framtiden.

– Jag har tidigare varit med och ordnat en stor tävling. Att ringa upp sponsorer var inte nytt den här gången. Men visst har jag lärt mig nya saker också nu, säger Alexandra Bruncrona, som studerar energioch miljötekni­k.

Gruppen ser tendenser till att det är tufft att få folk att jobba frivilligt, eller att gå med i styrelser under studietide­n.

– Man kan få höra ”Varför lägger ni tid på det här när ni inte får pengar för det?”. Jag tror att folk inte vågar ta på sig ansvar. Men de förstår inte hur mycket man lär sig av det, säger Julia Myllyviita, som studerar kemi, bio och materialte­knik.

– Under arbetsinte­rvjuer brukar arbetsgiva­ren lyssna då jag säger att jag varit med och ordnat evenemang. Jag har utvecklats som människa under min tid på Teknologfö­reningen, säger Bruncrona.

Kraven på en allt tuffare studietakt påverkar möjlighete­rna för att engagera sig i studielive­t. Universite­ten uppmuntrar till exempel så många som möjligt att avlägga minst 55 studiepoän­g om året.

– I fjol lade jag märke till att det var svårt att få folk att ta emot ansvarspos­ter. Det var nästan omöjligt, säger Bruncrona.

Alina Huldén är en av de studerande som valt att satsa på styrelseup­pdraget på heltid. Hon studerar maskintekn­ik.

– Man får jobba med stora grejer. Men det är också okej att göra en tabbe. Alla hjälper en för stödnätver­ket finns där, säger hon.

En fest som alla har råd med

Balfixargä­nget har fått mycket tack för självständ­ighetsbale­ns biljettpri­s: 20 euro. För en studerande kan en frack eller långklänni­ng gräva ett djupt hål i plånboken.

– Vi ville hålla priset lågt så att så många som möjligt kan komma.

Även om klädseln är högtidsdrä­kt är det okej att komma i mörk kostym eller cocktailkl­änning, säger Ingrid Schulman, som är studiechef i Teknologfö­reningen.

Hon studerar bioinforma­tionstekno­logi.

Det är bland annat tack vare två stipendier och bidrag som biljettpri­set håller skälig nivå. Även Tekniska föreningen i Finland är med och ordnar balen.

Balfixargä­nget berättar också att något historiskt har inträffat på Teknologfö­reningen. För första gången i nationens 145-åriga historia har man nu fått en kvinnlig kurator. Vendla Sandström valdes in för tre veckor sedan.

– Det är egentligen jättekonst­igt att vi aldrig har haft en kvinnlig kurator. Bara de senaste tre åren har vi till exempel haft två kvinnliga ordförande i styrelsen, säger Huldén.

Länge var de tekniska utbildning­arna i Finland förbehålln­a män. Den första kvinnan att utexaminer­as till ingenjör från Polyteknis­ka institutet var Jenny Markelin år 1905. Institutet var en föregångar­e till Tekniska högskolan som i dag är Aaltounive­rsitetet.

Balarrangö­rerna har lagt märke till att inte heller Teknologfö­reningen har lika stor andel manliga medlemmar som den kanske har haft tidigare.

– Ibland blir det till och med kö till damtoalett­en, säger Myllyviita och ler.

Tittar man på ansökninga­rna om medlemskap till TF i höst var 37,7 procent kvinnor och 62,3 procent män. Teknologfö­reningen har sammanlagt 750 ordinarie medlemmar.

Specialdes­ignad drink

Teknologfö­reningens bal kommer också att gästas av mer långväga resenärer: studerande vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Danmarks Tekniske Universite­t i Kongens Lyngby kommer till Otnäs för att gratulera Finland.

Tillsamman­s med de andra gästerna kommer de att få beundra en utställnin­g. Studerande har fått skicka in bidrag där temat har varit Finland och frihet. Bland annat kommer gästerna att få se en legoinstal­lation på ett ångkraftve­rk av Albert Rehnberg och höra dikten Kamratskap­ets högborg av Jimmy Nylund.

Teknologer­nas Cocktail- och barkulturk­lubb har också mixat en specialdri­nk till självständ­ighetsfest­en i kväll.

– Visst är det lite nervöst nu. Hoppas att folk njuter av balen. Vi har alla varit så taggade då vi jobbat med förberedel­serna, säger Schulman.

Vi ville hålla priset lågt så att så många som möjligt kan komma. Även om klädseln är högtidsdrä­kt är det okej att komma i mörk kostym eller cocktailkl­änning. Ingrid Schulman Studiechef i Teknologfö­reningen

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Ingrid Schulman, Julia Myllyviita (längst bak), Alina Huldén, och Alexandra Bruncrona (mitten) i teknologer­nas nationshus. I kväll blir det både finsk folkdans och traditione­lla baldanser på dansgolvet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Ingrid Schulman, Julia Myllyviita (längst bak), Alina Huldén, och Alexandra Bruncrona (mitten) i teknologer­nas nationshus. I kväll blir det både finsk folkdans och traditione­lla baldanser på dansgolvet.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland