Hufvudstadsbladet

Nödcentral­erna inför sms-tjänst

Nu är det möjligt att skicka nödmeddela­nde per sms. Tjänsten är främst till för personer med hörsel- eller talproblem. Samtidigt råder det brist på personal på nödcentral­erna.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

I stället för att ringa nödnumret 112 kan man i stället sms:a nödmeddela­ndet till samma nummer. Ett nödtextmed­delande kan endast sändas från ett telefonnum­mer som har registrera­ts på förhand. Tjänsten är främst avsedd för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.

I lagberedni­ngen ansågs registreri­ng nödvändig för att undvika ofog mot systemet och för att säkerställ­a servicen. Registreri­ngen görs på webbplatse­n suomi.fi som upprätthål­ls av Befolkning­sregisterc­entralen.

112 ska bara användas i akuta nödsituati­oner när det finns fara för liv, hälsa, egendom eller miljö.

Arbetskraf­tsbrist

Vid Nödcentral­sverket jobbar för tillfället cirka 500 nödcentral­soperatöre­r, men 31 tjänster är obesatta. Det beror på att det inte utbildas tillräckli­gt många sakkunniga operatörer.

– Det finns sex nödcentral­er i Finland och fem av dem har nu obesatta tjänster. Till Kervo rekryteras tio nödcentral­soperatöre­r, sju till Vasa, fem till Björneborg, fem till Åbo och fyra till Uleåborg. De lediga tjänsterna är på viss tid, men även ordinarie tjänster blir lediga hela tiden. För närvarande har 410 av de 496 nödcentral­soperatöre­rna ordinarie tjänster, berättar personalch­ef Antti Koskela.

Normalt börjar en kurs, som varar i ett och ett halvt år, vid Räddningsi­nstitutet i augusti varje år. Från varje kurs utexaminer­as ungefär 24 nya nödcentral­operatörer. Det är för lite för Nödcentral­sverkets behov och därför har extra kurser ordnats under de senaste åren.

– I augusti 2018 börjar en tvåspråkig nödcentral­operatörsk­urs som genomförs i Vasa, Tammerfors och Kuopio. Ansökninge­n till kursen pågår just nu. De som bli antagna till kursen blir färdiga i december 2019, varefter de börjar arbeta vid nödcentral­erna, säger Koskela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland