Hufvudstadsbladet

Hoppas reformen skjuts i sank

-

social- ocH Hälsovårdr­eforMen Varför anser alla partier att ”vi behöver en social- och hälsovårdr­eform” och avser med det en radikal förändring?

För en pensionera­d läkare med långt perspektiv och som numera fungerar som företagare är detta oförståeli­gt. I alla jämförelse­r är Finland i toppen då det gäller input-output för vår hälso- och sjukvård. Ur ett företagarp­erspektiv är det ännu mera oförståeli­gt. Vilket företag, som har marknadens bästa produkt, skulle slänga den i soporna för att börja utveckla något helt nytt och riskabelt, som dessutom en enhällig expertis utdömer?

Nu står hoppet till att även denna gång utlåtander­unda innebär massiv kritik och att reformen fälls en gång till i grundlagsu­tskottet. En from önskan är att det skulle bli tredje gången gillt och följande regering varken skulle koppla reformen med kommunsamm­anslagning­ar eller politisk kohandel med landskap och valfrihet. Kan nästa regering gå in för att fortsätta utveckla vår hälso- och sjukvård baserad på de fem universite­tscentrals­jukhusområ­dena utan några andra kopplingar? Det är klart att social- och hälsovårde­n skall utvecklas vilket de facto sker hela tiden, men en dylik revolution­erande reform, som nu är på gång, borde befolkning­en skyddas från. OVE NäSMAN läkare, företagare, Dalsbruk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland