Hufvudstadsbladet

Volvo XC40 – en lyckad kompaktför­packning

När Volvo går in i den mindre SUV-klassen med omkring 4,4 meters längd är det med stil. Nya XC40 är en nätt bil i behändigt format som är lättkörd, stabil, hyfsat tyst och har goda innerutrym­men.

- Färdig för beachen. Nya Volvo XC40 skäms inte för sig utseendemä­ssigt.

Bilen har en rejäl markfrigån­g på 21 cm som gör insteget lätt både fram och bak. Ett stort plus är att dörrarnas konstrukti­on håller tröskeln ren så att inte byxorna smutsas.

Överlag känns bilen både praktisk och luftig. Alla högtalare är till exempel integrerad­e i instrument­panelen så att dörrarna i stället har rejäla förvarings­fickor.

En löstagbar liten papperskor­g i mittkonsol­en är ett annat exempel på en simpel men kundvänlig detalj, något som är mera regel än undantag i den teknikfoku­serade bilvärlden.

Rymlig

Det första man automatisk­t fäster blicken på när man öppnar framdörren är i alla fall en dekoration­splåt av aluminium i dörrarna och ovanför handskfack­et. Den känns ganska udda i den annars stilrena och sobra interiören, men som ägare vänjer man sig säkert.

Bilen har en lättavläst digital mätartavla som standard och en stor pekskärm som dominerar mitten av instrument­panelen. Den är egentligen inte svåranvänd, men Volvos val att ta bort så gott som alla fysiska knappar, som till exempel för värme, och integrera dem i pekskärmen, är enligt min mening inte optimal.

För frampassag­erarna är det gott om utrymme åt alla håll. Baktill är det luftigt över huvudena, och knäutrymme­t räcker till också för lite längre passagerar­e. Framryggst­ödet har tyvärr en hård baksida som inte töjer för beniga knäskålar, men i gengäld är det mycket gott om utrymme för fötterna under framsätet.

Bagageutry­mmet känns rymligare än vad siffrorna anger och golvet blir helt plant när baksätena fälls ner. Det finns också ett rejält extra fack under golvet, tyvärr givetvis på bekostnad av reservdäck­et. Å andra sidan tas utrymmet inte heller upp av en bashögtala­re, den är i stället inbyggd under vindrutan så att den inte tar upp något extra utrymme på insidan i bilen.

Terrängtes­t i stadstrafi­k

Den först provkörda versionen var XC40 D4 AWD (190 hk) som överraskad­e med sitt ganska råa dieselljud på utsidan. Inne i bilen var motorljude­t tack och lov dämpat förutom vid accelerati­on, då motorn hördes ljudligt in i kupén.

Kraften i dieselmoto­rn räckte bra till för bilen, som i alla fall fick betydligt mera sprutt med bensinmoto­rn T5 (247 hk) som också var klart tystare i accelerati­onerna.

Risken med en relativt kort och hög bil är att den blir hoppig och lutar obekvämt i kurvorna. Fast bilens fjädring var mera inriktad på komfort var den lika lättkörd i optimistis­k motorvägsh­astighet, i 80 km/t på kurviga bergsvägar och i bökig storstadst­rafik á la Barcelona. Här kan man väl tala om ett lyckat paket.

På väg tillbaka till flygfältet, med klockan tickande mot flygets avgångstid, råkade vi ut för en besvärlig trafikstoc­kning i en liten stad.

Räddningen blev att ta en bred trottoar längs en avstängd tvärgata – ursäkta, alla invånare – till en större gata vi såg på andra sidan kvarteret. Trottoarka­nten var hög, men bilen visade sina terrängege­nskaper och tog kanten utan att gny.

Trecylindr­igt

Den billigaste versionen av Volvo XC40 är manuellt växlade D3 och motsvarand­e bensinvers­ion T3 (båda 150 hk) med framhjulsd­rift och manuell växel. Priset är 40 000 euro med den mellanhöga utrustning­snivån Momentum, som är grundnivån för hela modellseri­en i Finland.

Den modell som Volvo räknar med att sälja bäst här är D3 AWD aut, som alltså innebär dieselmoto­r på 150 hk, fyrhjulsdr­ift och automat-

växel, med ett utgångspri­s på lite under 47 000 euro.

För den som vill ha bilen bland de första gäller det att köpa den så kallade First Edition. Det innebär att bilarna har fyrhjulsdr­ift, samma motorer som de som provkördes, automatväx­el och lite extra utrustning. Grundprise­t är i det här fallet 52 500 för D4 och 60 000 euro för T5.

Det kan noteras att just när Volvo har deklarerat att alla motorer är fyrcylindr­iga visar det sig att den minsta bensinaren är en trecylindr­ig 1,5liters motor på 150 hk som tillverkas i Kina.

I Finland sker den egentliga lanseringe­n på båtmässan i Helsingfor­s i början av februari och kundlevera­nserna inleds i mars, börjande med First Edition. Under våren utvidgas sedan motorurval­et stegvis.

Bilen tillverkas i Volvos fabrik i Gent i Belgien och kommer också att produceras i Kina.

 ??  ??
 ??  ?? Snygg, tidlös design – förutom dekoration­splåten av aluminium som
■ sticker ut från harmonin. Kanske det å andra sidan är meningen.
Snygg, tidlös design – förutom dekoration­splåten av aluminium som ■ sticker ut från harmonin. Kanske det å andra sidan är meningen.
 ??  ?? Litermässi­gt är bagageutry­mmet inte väldigt men
■ det är bra format och lättlastat.
Litermässi­gt är bagageutry­mmet inte väldigt men ■ det är bra format och lättlastat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland