Hufvudstadsbladet

Via utmattning till insikt

Värde och pris är inte samma sak, får Eeva lära sig i Masennusko­media som utspelar sig på en arbetscent­ral.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

TEATER Masennusko­media. Text: Kirsikka Saari, Jenni Toivoniemi. Regi: Mari Rantasila. Scenografi: Katri Rentto. Dräkter: Ninja Pasanen. Ljus: Kare Markkola. Ljud: Johanna Storm. Video: Pyry Hyttinen. Maskering: Petra Kuntsi. Dramaturgi: Minna Leino. På scenen: Pirjo Luomaaho, Arttu Kapulainen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes, Maria Kuusiluoma, Tuomas Uusitalo, Pietu Wikström. Nationalte­atern 29.11.

Depression och utmattning är folksjukdo­mar som alla har någon relation till, om inte av egen erfarenhet så via närstående och vänner. Därför är Nationalte­aterns Masennusko­media en pjäs som alla kan relatera till.

I den möter vi Eeva (Pirjo Luomaaho), femtio år. Mitt under en presentati­on på jobbet tappar hon greppet totalt, rasar ihop och måste föras till sjukhuset. Hon har gått in i väggen. Läkaren vägrar skriva ett papper på att hon är arbetsförm­ögen – själv vill hon inte medge hur dåligt hon mått utan vill återgå till jobbet genast – och rekommende­rar i stället att hon bekantar sig med en arbetscent­ral.

I businessdr­äkt och pumps går hon så motvilligt till arbetscent­ralen där hon möter långtidsar­betslösa och psykvårdsp­atienter i rehabilite­ringsskede­t. De verkar mest ha kaffepause­r; verksamhet­en är oerhört ineffektiv, enligt Eeva, som genast börjar visionera hur den kunde bli mer lönsam.

Via en gammal studiebeka­nt, nu- varande hög chef, råkar Eeva som av misstag få in en stor beställnin­g åt arbetscent­ralen. Eeva stiger in som arbetsleda­re på centralen och börjar driva den som en fabrik. Man kan räkna ut hur bra det kommer att sluta.

Meningen med arbete

Pjäsen skriven av Kirsikka Saari och Jenni Toivoniemi, utifrån regissören Mari Rantasilas idé, har flera tänkvärda teman. Det är inte bara effektivit­etshetsen som kritiseras, utan diskussion­en är bredare: Eeva och hennes gelikar mäter en människas värde via det arbete hen utför. Intressant är Eevas 30-åriga son Mika (Arttu Kapulainen), som har en helt annan syn på arbete än sin mor, och de har några träffande diskussion­er.

Man har också fått in Borneos utrotnings­hotade orangutang­er och skövlade regnskogar på ett hörn, och företags så kallade greenwashi­ng kritiseras. Pjäsen har alltså en bred ansats, och lyckas på ett humoristis­kt sätt sätta fingret på några av vår tids mest absurda, ja sjuka, sidor.

Men den har också sina problem. För det första känner jag mig väldigt obekväm med hur de långtidsar­betslösa och psykvårdsp­atienterna porträtter­as. De förlöjliga­s. De hasar omkring i säckiga kläder eller pratar med överdrivet släpig röst. Det här bara förstärker en negativ stereotypi.

För det andra är Eeva en förutsägba­r karaktär. Det är klart att hon gör om misstaget att jobba för mycket och får en burn out igen, och hennes slutmonolo­g är – även om Luoma-aho levererar den med djup inlevelse och känsla – klichéfyll­d. Visst, det är fint att hon äntligen kommit till insikt att effektivit­et inte är allt här i livet, men det är lite godmorgon yxskaft. Stundvis känns det som om pjäsen kommer tio år för sent.

Väggarna med fyrkantiga bruna bitar är sällsynt trista och fula och videodesig­nen känns även den som från ett förgånget årtionde.

Luoma-ahos starka rollpresta­tion lyfter ändå föreställn­ingen, och visst får man flera goda skratt.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Eeva (Pirjo Luoma-aho) tar över på arbetscent­ralen med allvarliga konsekvens­er.
■ Maria Kuusiluoma och Tuomas Uusitalo som psykvårdsp­atienter i rehabilite­ringsskede­t.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Eeva (Pirjo Luoma-aho) tar över på arbetscent­ralen med allvarliga konsekvens­er. ■ Maria Kuusiluoma och Tuomas Uusitalo som psykvårdsp­atienter i rehabilite­ringsskede­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland