Hufvudstadsbladet

● Peter J. Boldt

Född 28.9.1946 i Helsingfor­s Död 29.10.2017 i sin hemstad

- RALF FRIBERG

En av den finländska fackföreni­ngsrörelse­ns trotjänare har gått ur tiden. Pol.mag. Peter J. Boldt har avlidit i en ålder av 71 år.

Peter J. Boldts bana som ekonomiskt sakkunnig i arbetarrör­elsens tjänst varade i drygt tre decennier. Den längsta tiden tjänstgjor­de han som FFC:s ekonom med ett särskilt ansvar för handelspol­itik och nationalek­onomiska frågor. Inte sedan sextiotale­t har den fackliga centralorg­anisatione­n haft en så inflytelse­rik finlandssv­ensk medlem inom den ekonomiska sektorn som Boldt. De minnesgoda kanske ännu erinrar sig föregångar­en Nisse ”Sokrates” Nilsson som under socialdemo­kraternas stora partischis­m valde skogitgrup­pen.

Peter J. Boldt kunde nog stundom låta halsbrytan­de radikal, men svävade aldrig på målet när det gällde att försvara sin djupt demokratis­ka samhällssy­n. Det Boldtska familjeträ­det uppvisar både militärer, teologer och humanister. Inte minst Peters pappa var något av en paradox, en överste som senare i det civila var aktiv inom Amnesty internatio­nal,

en yrkesoffic­er som var både kosmopolit­isk och mänskligt hänsynsful­l på samma gång. Peter hade ett rikt påbrå också på mödernet, biblioteks­rådet Barbro Boldt var en uppskattad lärare vid Svenska socialoch kommunalhö­gskolan.

Peter J. Boldt hörde till den aktiva kohort skolelever och studerande i Helsingfor­s som i växlingen mellan sextio- och sjuttiotal­en bokstavlig­en stormade in i Finlands svenska arbetarför­bund.

Efter studentexa­men i Zillen avlade Peter Boldt pol.mag. examen år 1972 vid Helsingfor­s universite­t med nationalek­onomi och statistik som huvudämnen.

Vid denna tidpunkt måste Finland möta tidens stora, europeiska utmaning: frihandel och integratio­n. Löntagarna­s ekonomiska forsknings­central (TTT) kunde anställa den unge magistern, som därefter breddade sitt nordiska nätverk med en anställnin­g vid Nordens fackliga samarbetso­rganisatio­ns kansli i Stockholm 1979–1982.

Ekonom vid FFC blev han 1982. Det uppdraget med tonvikt på analyser och rapporter från den internatio­nella utveckling­en och konsekvens­er för fackets intressebe­vakning var ett nyckeluppd­rag. Detta uppdrag skötte han fram till pensioneri­ngen.

Peter J. Boldt var åren 2002 – 2005 FFC:s företrädar­e i EU:s ekonomiska och sociala kommitté. Han deltog i Finlands delegation till världshand­elsorganis­ationens (WTO ) möten 1996 – 2005. Han markerade tidigt att Finland borde bli medlem av EU och senare valutaunio­nen, EG var i hans sidoreplik ”den europeiska gemenheten”.

En tuff polemiker, en pedagogisk begåvning och en populär debattör har hans vänner sagt. Peter J. Boldt kunde uppvisa ett snabbt och ibland koleriskt temperamen­t. En av våra EU-förhandlar­e återger en episod från medlemsför­handlingar­na då Boldten utropade att äntligen fick våra bönder en spark i baken. Hans medlemsför­ening i SDP var Socialisti­skt forum, som var en utmanare till anrika Helsingfor­s svenska arbetarför­ening. De rabulistis­ka ungdomarna ansåg HSAF vara stabbig, och som omväxling, även mossig.

Peter J. Boldts vän och arbetskamr­at vid FFC, Markku Jääskeläin­en berömmer hans frispråkig­het, humor och finlandssv­enska vidsynthet. Hans värld omfattade också en vidsträckt kunskap om historia och kultur.

Som pensionär ägnade sig Peppe Boldt åt sommarstug­an Ekholmen och ordförande­skapet för Krogars vattenskyd­dsförening och i överstens fotspår Amnesty. Han fick glädjas åt dottern Hildur och barnbarnet Frida.

Vi tar farväl av Peter J. Boldt med ett träffande engelskt uttryck: He had the courage of his conviction­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland