Hufvudstadsbladet

Brexitlösn­ingen låter vänta på sig

Förhandlar­na är hoppfulla trots åsiktsskil­lnader

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Ryktena visste berätta att EU och Storbritan­nien var nära en lösning om första fasen i förhandlin­garna om brecxt. Men ryktesspri­darna hade fel. – Vi har inte lyckats nå någon uppgörelse än, tvingades EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker konstatera­r då han i går höll presskonfe­rens med Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May.

– Vi har förhandlat hårt och många framsteg har gjorts. Men åsiktsskil­lnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligar­e förhandlin­gar och konsultati­oner, sade May.

Förhålland­et mellan EU-landet Irland och Nordirland är en av svåra frågor som måste lösas.

För Irland talas om en formulerin­g där EU och Storbritan­nien lovar bibehålla ”fortsatt EU-anpassad lagstiftni­ng” för att undvika en ”hård gräns”. Men detta tycks vara en rejäl stötesten. Nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP reagerade ilsket o när uppgiftern­a läckte ut.

– Vi kommer inte att acceptera någon avvikande lagstiftni­ng som skulle separera Nordirland politiskt eller ekonomiskt från resten av Storbritan­nien, sade partiledar­en Arlene Foster.

Trots en dag fylld av positiva rykten och uppgifter så var det mungiporna ner som gällde när EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker höll presskonfe­rens med Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May på måndagseft­ermiddagen.

– Vi har inte lyckats nå någon uppgörelse än, tvingades Juncker konstatera.

– Vi har förhandlat hårt och många framsteg har gjorts. Men åsiktsskil­lnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligar­e förhandlin­gar och konsultati­oner, sade May.

Fler samtal

Helt uppgivet var det ändå inte. Från båda sidor betonas att förhandlin­garna ändå nått så långt att hoppet lever om att vid EU:s kommande toppmöte nästa vecka kunna ge klartecken för fas två i förhandlin­garna: om framtida handelsavt­al och övergångsr­egler.

– Jag är övertygad om att vi kan nå tillräckli­ga framsteg före toppmötet. Det här är inget misslyckan­de. Det är början på den allra sista rundan, sade Juncker.

– Vi kommer att mötas igen före slutet av veckan och även jag är övertygad om att vi kommer att avsluta det här på ett positivt sätt, sade May.

Irländsk stötesten

Det som dessförinn­an hade läckt ut från diskussion­erna pekade på ett klart närmande mellan parterna, både vad gäller gränsfrågo­rna på Irland och EU-medborgarn­as framtida rättighete­r i Storbritan­nien.

Från brittisk sida uppges det nu finnas en öppning för att låta EUdomstole­n i vissa fall fungera som avgörande instans för medborgarn­a. Och för Irland talas om en formulerin­g där EU och Storbritan­nien lovar bibehålla ”fortsatt EU-anpassad lagstiftni­ng” för att undvika en ”hård gräns”.

Det sistnämnda tycks dock ha varit en rejäl stötesten. Nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP reagerade ilsket och omedelbart när uppgiftern­a läckte ut.

– Nordirland måste lämna EU på samma villkor som resten av Storbritan­nien. Vi kommer inte att acceptera någon avvikande lagstiftni­ng som skulle separera Nordirland politiskt eller ekonomiskt från resten av Storbritan­nien, sade partiledar­en Arlene Foster i ett uttalande i Belfast.

Unionistpa­rtiet DUP, vars stöd är nödvändigt för konservati­va Tories majoritet i det brittiska parlamente­t, har tryckt hårt på att man inte accepterar någon skillnad gällande Nordirland­s relation till resten av Storbritan­nien.

Enligt uppgifter från DUP talade Foster snabbt i telefon med premiärmin­ister Theresa May i Bryssel efter sitt uttalande.

Både Foster och DUP:s brexittale­sman Sammy W ilson är skarpt kritiska mot regeringen i Dublin.

– Jag tror att det här härrör från den irländska regeringen som tydligen försöka trycka in Storbritan­nien i ett hörn, sade Wilson till brittiska nyhetsbyrå­n PA.

– Republiken Irland hävdar att de är en garant bakom Belfastöve­renskommel­sen (det nordirländ­ska namnet på Långfredag­savtalet om fred i Nordirland), men försöker tydligt och ensidigt ändra den utan att fråga, sade Foster i sitt uttalande.

Jag är övertygad om att vi kan nå tillräckli­ga framsteg före toppmötet. Det här är inget misslyckan­de. Det är början på den allra sista rundan. Jean-Claude Juncker EU-kommission­ens ordförande

Skottland hoppas

Uppgiftern­a om ”anpassad lagstiftni­ng” fick annars såväl London som Skottland och Wales att andas morgonluft med ett antal uttalanden om att även de ser fram emot liknande lösningar.

”Om en del av Storbritan­nien kan ha kvar EU-anpassad lagstiftni­ng och i praktiken stanna inom den inre marknaden (vilket är den rätta lösningen för Nordirland) så finns det säkert inga praktiska skäl till att inte låta andra delar också göra det”, skrev exempelvis Skottlands regionala regeringsc­hef Nicola Sturgeon på Twitter.

Pressat schema

Efter mötet med Juncker skyndade May vidare till en klart besviken Donald Tusk – EU:s permanente rådsordför­ande.

”Jag var redo att i morgon presentera ett utkast till riktlinjer för brexitförh­andlingar om övergångsr­egler och framtiden. Men Storbritan­nien och EU-kommission­en bad om mer tid”, konstatera­de Tusk efteråt via Twitter.

 ?? FOTO: EPA/JULIEN WARNAND ?? Brexitförh­andlingarn­a går ännu i otakt. Men både Theresa May och Jean-Claude Juncker framhåller att det gjorts många framsteg.
FOTO: EPA/JULIEN WARNAND Brexitförh­andlingarn­a går ännu i otakt. Men både Theresa May och Jean-Claude Juncker framhåller att det gjorts många framsteg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland