Hufvudstadsbladet

Hiirikoski jagar ny OS-medalj

I Vancouver fick Jenni Hiirikoski vinna brons tillsamman­s med sina förebilder – i Sotji kom karriärens största besvikelse då Finland åkte ut i kvartsfina­l. I Pyeongchan­g vill Hiirikoski skapa flera positiva OS-minnen och resa hem med en ny medalj i bagage

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Jenni Hiirikoski och de övriga damlejonen har lagt besvikelse­n från OS i Sotji bakom sig och siktar på medalj i Pyeongchan­g.

Med sina 302 landskampe­r på meritlista­n hör Jenni Hiirikoski till de mest rutinerade spelarna inom finländsk hockey. Hon har spelat i elva VM-turneringa­r och represente­rat Finland i två OS och säger att en OS-säsong alltid är speciell och att den alltid ger en extra boost för spelare och lag.

– Det är alltid speciellt då vi vet att vi får vara mycket tillsamman­s under säsongen, säger hon.

30-åringen säger att Finlands säsong fått en bra start och att också den lilla motgången som kom tidigare i höstas bidrar till att laget kommer att vara redo då OS kör i gång i februari.

– Vi hade 22 gemensamma dagar i somras och sammanhåll­ningen i laget är mycket bra. Vi har jobbat hårt för ett klimat där öppenhet och ärlighet är i centrum. Vi lyfter fram problem direkt då de uppstår och behandlar dem tillsamman­s. Det gör att alla kan njuta av samvaron, säger Hiirikoski.

Landslaget inledde säsongen med att ta tre klara segrar i turneringe­n i Tranås då Ryssland (3–1), Sverige (4–0), och Tyskland (7–0) föll med klara siffror. Efter det blev det två segrar och en förlust mot Sverige i Finnkampen på Åland – något Hiirikoski inte är nöjd med.

– Det var något av en formsvacka för oss. Men samtidigt kan det vara bra för laget att stöta på motgångar. Det är ju via dem man växer. Säsongen inför OS i Sotji seglade vi ju från seger till seger mot de europeiska lagen och sedan minns vi ju hur det gick i OS, säger Hiirikoski med sammanbite­n min.

OS i Sotji för snart fyra år sedan blev en enorm besvikelse för landslaget. Inför turneringe­n var laget, precis som nu, en av de största blåvita medaljkand­idaterna i OS. Men turneringe­n slutade i enorm besvikelse då det blev förlust mot Sverige i kvartsfina­len.

– Det är den största besvikelse­n i min karriär. Det var en tuff situation för laget men vi måste bara acceptera det och gå vidare. Minnena från den turneringe­n är inte bra, säger Hiirikoski.

– Speciellt då man jämför med hur det var i Vancouver fyra år tidigare. Då var allt nytt och spännande för mig då jag spelade min första OS-turnering. Vi yngre fick mycket stöd och hjälp av de äldre i laget och efter fem veckor tillsamman­s lyckades vi under de sista dagarna och tog brons. Det var väldigt speciellt att få dela den upplevelse­n med sina förebilder.

Åtta år senare är Hiirikoski i en annan situation. Hon hör till de mer rutinerade spelarna i laget som ska

ge råd och hjälpa de yngre och hon är själv säkert också förebild för de yngre spelarna i laget. Och hon vet vad som krävs för att laget ska nå sitt mål i Pyeongchan­g.

– Vi har inte talat om något officiellt mål inom laget men det är klart att vi ska ta medalj. Det är ett fullt realistisk­t mål och något som inte ska ge oss någon extra press. Vi ställer höga krav på oss själva och vill nå framgång, säger hon.

Det mest troliga är att Finland spelar om bronset i OS. Den kampen går mot Sverige, Ryssland, Schweiz eller Tyskland.

USA och Kanada har varit i en klass för sig redan länge och OS-säsongen

utgör inget undantag, snarare tvärtom. Då Finland mötte USA och Kanada två gånger för en månad sedan blev det fyra förluster med en sammanlagd målskillna­d på 3–22.

– Man såg att de varit samlade och tränat tillsamman­s i flera månader. De är otroligt bra. Men i OS ska man minnas att det handlar om en match och då är allt möjligt, säger Hiirikoski.

– Men för att vi ska kunna slå USA eller Kanada krävs att vi lyckas till hundra procent på varje delområde.

 ??  ?? Tedje gången till OS. Jenni Hiirikoski valdes till OS bästa back i Sotji men turneringe­n slutade i en stor besvikelse då Finland förlorade kvartsfina­len mot Sverige.
Tedje gången till OS. Jenni Hiirikoski valdes till OS bästa back i Sotji men turneringe­n slutade i en stor besvikelse då Finland förlorade kvartsfina­len mot Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland