Hufvudstadsbladet

Smugglade hundar hot mot folkhälsan

Man vill ha dem billigt och man vill ha dem snabbt. Därför ökar försäljnin­gen i Finland av valpar och vuxna hundar som kommer från dåliga förhålland­en utomlands.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

EU-parlamenta­rikern Sirpa Pietikäine­n (Saml) vill ha ett krav på id-märkning av i synnerhet hundar och katter och att de får ett gemensamt register i hela EU. Dels är bortsprung­na djur då lättare att spåra, men man kan också hålla koll på djurens ursprung mycket bättre, menar hon. Till exempel kan man snabbt få informatio­n om djuret vaccinerat­s, om det burit på några sjukdomar och så vidare.

Hon vill också att man på EU-nivå ser till att ge strängare straff till dem som ligger bakom de så kallade valpfabrik­erna. Dessutom behöver tullen mera maktbefoge­nheter för att bekämpa importen av smuggelhun­dar.

– Förhålland­ena i valpfabrik­erna är ofta följande: en ouppvärmd industriby­ggnad där man inte städar bort avföringen, där man har valpar av olika ålder på samma ställe och där man inte bryr sig om djurens välbefinna­nde över huvud taget, säger Pietikäine­n.

I valpfabrik­erna får hundarna bristfälli­g näring och inga vaccinatio­ner.

Hot mot folkhälsan

Enligt länsveteri­när Sari Haikka vid Regionförv­altningsve­rket i södra Finland har den olagliga importen av speciellt hundar ökat de senaste tio åren. Men det gäller också katter, hästar och exotiska djur. Under de senaste fyra åren har hundarna blivit 200 000 fler, många av dem är importerad­e. En del är djur som räddats från gatan och en del kommer fån valpfabrik­erna.

– Försäljnin­gen av smuggelhun­dar är väldigt organisera­d och involverar många personer. Man måste förstå hur fräckt de här aktörerna agerar. Smugglarna sysslar ofta samtidigt med annan kriminell verksamhet, som försäljnin­g av piller, droger, tobak, alkohol och annat, säger Haikka.

Hon understryk­er att smuggelhun­darna också utgör en risk för den finska folkhälsan. Hundarna kan vara smittade med rabies eller bära på ekinokocke­r eller multiresis­tenta bakterier. Alla tre kan smittas eller överföras till människan. Ekinokocke­rna är en typ av parasiter som kan ge människan den farliga sjukdomen ekinokocko­s. Rabies igen är en dödlig sjukdom som 100 000 människor i hela världen stryker med av varje år.

Köper hundar som de köper pizza

– Ökningen av smuggelhun­dar har varit oerhörd. I dag kan du få en hund otroligt snabbt. Smugglarna är väldigt skickliga och verkar trovärdiga. De har hållit på i många år, säger Haikka.

Många gånger förfalskar de hundarnas dokument. Andra gånger utger sig smugglarna för att ha räddat hundarna. Smugglarna har fått allt mellan böter och till och med fängelsest­raff, men ändå fortsätter de eftersom det är en lönsam affärsverk­samhet. Efterfråga­n är stor.

– Verksamhet­en är mer organisera­d, mer omfattande och mer kriminell än vi tidigare trott.

För några år sedan låg priset fortfarand­e på mellan 350 och 400 euro. I dag kan en insmugglad valp kosta mellan 600 och 700 euro. Smugglaren kan alltså snabbt tjäna stora pengar.

– En del köper hundar på nätet på samma sätt som de köper pizza. Det är både förfärligt och skrämmande, säger gränsveter­inär Elina Viitasaari vid livsmedels­säkerhetsv­erket Evira.

Smugglarna använder sig av förhandsbe­talda simkort och går oftast inte att få tag på efter att de fått pengarna av köparen. Hunden kan se välmående ut vid köpet, men det är ingen garanti för att den är frisk.

– Import av hundar är alltid en risk, eftersom vi här i Finland hittills haft förhålland­evis få sjukdomar.

Hon vill varna för hund och kattungar som räddats från gatan i synnerhet i Rumänien. Det finns organisati­oner som sköter sig, men långt ifrån alla gör det. Andra länder som man bör vara uppmärksam med är Ryssland, Ukraina och Turkiet.

Estland har blivit ett transitlan­d för smugglarna som då slipper den obligatori­ska gränskontr­ollen vid den ryska gränsen. Hundar som tas in den vägen behöver inte kontroller­as, eftersom man i Finland bara gör stickkontr­oller på husdjur som kommer från andra EUländer. Länder utanför EU är en annan femma.

Hundar avlivas

En insmugglad valp kan bära på sjukdomar som rabies. Sjukdomen är besvärlig att diagnostis­era eftersom man först efter att djuret inte längre lever kan bekräfta om det led av det eller inte. Det händer att myndighete­rna avlivar importerad­e hundar vars ursprung man inte kan bekräfta och som man misstänker är smittade.

I södra Finland hittade man i fjol 21 fall av misstänkt rabies, i år är siffran uppe i 28. I fjol avlivade veterinäre­rna 17 djur som misstänkte­s bära på smittan, av dem hade 10 djur tagits in i landet olagligt.

I fjol kontroller­ade finska tullen 18 383 husdjur, varav 16 429 var hundar. I 483 av fallen måste de ta till åtgärder, många av djuren skickades tillbaka. Om det inte går att skicka tillbaka djuret avlivas det.

– Det finns också fall där myndighete­rna skickar tillbaka ett djur till ursprungsl­andet i efterhand. I det skedet brukar ägaren vara mycket fäst vid sitt husdjur.

Förhålland­ena i valpfabrik­erna är ofta följande: en ouppvärmd industriby­ggnad där man inte städar bort avföringen, där man har valpar av olika ålder på samma ställe och där man inte bryr sig om djurens välbefinna­nde över huvud taget. Sirpa Pietikäine­n EU-parlamenta­riker Ökningen av smuggelhun­dar har varit oerhörd. I dag kan du få en hund otroligt snabbt. Smugglarna är väldigt skickliga och verkar trovärdiga. De har hållit på i många år. Sari Haikka länsveteri­när

 ?? FOTO: REGIONFöRV­ALTNINGSVE­RKET ?? En hundvalp som de finska myndighete­rna tvingades avliva. På grund av en pågående brottsutre­dning kan Regionförv­altningsve­rket inte ge mer informatio­n om vilket land valpen kom från.
FOTO: REGIONFöRV­ALTNINGSVE­RKET En hundvalp som de finska myndighete­rna tvingades avliva. På grund av en pågående brottsutre­dning kan Regionförv­altningsve­rket inte ge mer informatio­n om vilket land valpen kom från.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/SEY ??
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/SEY
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Bara i januari i år togs det in 1 156 oregistrer­ade hundar i Finland. I hela EU låg siffran på över 400 000 hundar. Hunden på bilden har inget med texten att göra.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Bara i januari i år togs det in 1 156 oregistrer­ade hundar i Finland. I hela EU låg siffran på över 400 000 hundar. Hunden på bilden har inget med texten att göra.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland