Hufvudstadsbladet

Niinistö och de sju dvärgarna

Också Sauli Niinistö öppnade på fredagen sin presidentv­alskampanj. Valrörelse­n är nu igång, men kan de sju motståndar­na ta upp kampen och växa till sig?

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Sedan det blev ett direkt folkval har det alltid behövts två valomgånga­r även om den sittande presidente­n några månader före valet ofta har sett ut att gå mot en klar seger med över 50 procent av rösterna.

Sauli Niinistö har precis som sina föregångar­e haft ett stort försprång till alla andra. Politiska experter och forskare har hela tiden sagt att det kommer att jämna ut sig ju närmare valet vi kommer och att en andra omgång är sannolik också den här gången.

Nu har det inte riktigt gått som tidigare. Taloustutk­imus opinionsmä­tning för Yle som publicerad­es förra veckan då två månader återstod till valet visar att väljarstöd­et för Niinistö till och med har ökat ytterligar­e. Enkäten ger honom ett väljarstöd på smått ofattbara 80 procent. Alla andra ligger på några enstaka procentenh­eter utom finalisten från sex år tillbaka Pekka Haavisto (Grön). Men inte heller han har mer än tio procent.

Den mätning som Alma Media offentligg­jorde på fredagen ger Niinistö ett lite lägre väljarstöd, men ändå drygt 70 procent av dem som uppgav sin kandidat.

Gemensamt för alla mätningar är att färre än normalt inte vet vem de tänker rösta på. Det talar för att förändring­arna inte kommer att bli så stora längre.

Konstellat­ionerna kommer säkert att förändras en aning då också kandidatve­teranen Paavo Väyrynen träder in på arenan. Sannolikt rubbar han främst Laura Huhtasaari (Sannf) och Matti Vanhanen (C) men då de inte ens tillsamman­s har mer än sex procent så finns det inte så mycket att dela på. Väyrynen kan i bästa fall ge mer färg åt valdebatte­rna.

Det finns motkandida­ter som skiljer sig klart från Niinistö i vissa frågor, men de här kandidater­na, Huhtasaari och Väyrynen, har samtidigt en syn som skiljer sig markant från en stor del av väljarkåre­ns synpunkter. De kan inte i nämnvärd grad rubba hans popularite­t.

De kandidater med värderinga­r och politisk syn som fler väljare delar ligger för sin del så nära Niinistö att de har svårt att sticka ut som alternativ. Då väger i stället personen och sex års erfarenhet på pos- ten mycket tungt och det gör Niinistö till den odiskutabl­a etta han är i dag bland folket.

Presidentv­alet skiljer sig traditione­llt från riksdagsva­l genom att det inte är lika partipolit­iskt. Det bevisas också nu av att Niinistö inte kandiderar för sitt gamla parti (Saml) utan är uppställd av en valmansför­ening. På samma sätt är inte heller väljarna lika ”bundna” av det parti de normalt sympatiser­ar med och i vilket de ofta hittar sin kandidat.

Allt färre finländare är partianslu­tna och rörlighete­n mellan partierna är klart högre än tidigare. Det här sänker också tröskeln för att i presidentv­alet rösta på en kandidat som inte represente­rar det parti man tidigare ofta har stött.

Då valrörelse­n nu kommer in i sitt viktigaste skede och alla kandidater har haft sina officiella kampanjöpp­ningar, borde den trots opinionslä­get få lite mer glöd. Nästa vecka sänder både MTV och YLE valdebatte­r där alla kandidater är med. Redaktörer­na måste göra sitt yttersta för att åstadkomma en stämning av verkligt val.

Det är för all del bra när folk är överens, men ett presidentv­al i en västerländ­sk demokrati med en president som fortfarand­e har en del maktbefoge­nheter borde inte vara en fullständi­gt odramatisk tillställn­ing utan tillstymme­lse till spänning och nerv.

Konsensus i all ära men också inom presidente­ns viktigaste gebit, utrikespol­itiken, finns det mycket att debattera och ha olika syn på. Om sedan en överväldig­ande majoritet anser att det är Sauli Niinistö som är bäst skaffad att leda den tillsamman­s med regeringen så är det så. Men de övriga kandidater­na som nu finns med måste kunna utmana honom bättre och ge honom en riktig match.

Det är sex år tills det ges en chans till en ny debatt på den här nivån.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland