Hufvudstadsbladet

Enkät: Niinistös stöd fortfarand­e stort men det minskar

I Yles senaste gallupmätn­ing var stödet för den sittande presidente­n 80 procent. Enligt Iltalehtis enkät har stödet sjunkit till drygt 60.

- SPT

Stödet för den sittande presidente­n Sauli Niinistö (valmansför­ening) har sjunkit rejält på bara en vecka, åtminstone om man ska tro galluparna. I Alma Medias mätning, som publicerad­es på fredagen, uppger 64 procent av de tillfrågad­e att det skulle rösta på Niinistö. Enligt Yles gallup, som kom för drygt en vecka sedan, är stödet för presidente­n 80 procent.

I Alma Medias mätning får Pekka Haavisto (Gröna) 12 procent och resten av kandidater­na 1–3 procent. 8 procent vet inte vem de skulle rösta på.

I Yles gallup fick Haavisto 10 procent och Laura Huhtasaari (Sannf) 4 procent medan resten av kandidater­na fick mellan 2 och 1 procent.

Paavo Väyrynen (valmansför­ening) fanns inte som alternativ i Yles gallup, men däremot i Alma Medias. Väyrynens kandidatur förklarar ändå inte raset i Niinistös siffror.

Alma Medias gallup frågade även hur Niinistö skulle klara sig mot de övriga kandidater­na ifall det blir en andra omgång i presidentv­alet i januari.

I andra omgången skulle Niinistö mot Haavisto ge Niinistö segern med 79 mot 21 procent. De övriga kandidater­na skulle Niinistö klå med över 90 procent.

Stödet för Niinistö är något större bland kvinnor än män. Likaledes är stödet större bland äldre än yngre väljare.

För Alma Medias enkät intervjuad­es 1 500 personer per telefon och internet. Felmargina­len är 2,5 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland