Hufvudstadsbladet

Polisstyre­lsen utreder flytten av barnfesten

Polisstyre­lsen kommer att utreda beslutet att flytta barnevenem­anget från Tölö torg på självständ­ighetsdage­n, säger Feministis­ka partiets ordförande Katju Aro.

- STAFFAN SMåROS

Helsingfor­spolitiker­n Katju Aro gjorde på tisdagen en utrednings­begäran till Polisstyre­lsen om laglighete­n i polisens beslut att flytta barnevenem­anget till förmån för det extremnati­onalistisk­a 612fackelt­åget. Uppmaninge­n att flytta blev möjlig efter att Partitorge­t som lyder under Stadsmiljö­sektorn och hyr ut stadens torg för evenemang också sagt att evenemange­t måste flytta.

– Borgmästar­e Jan Vapaavuori uppmanade oss att lita på polisens beslut i frågan. Min tolkning är att polisen linje inte är i enlighet med lagens anda. Därför bad jag polisen utreda saken. Jag uppskattar att jag fick ett snabbt svar och att man vill utreda frågan, säger Aro i ett pressmedde­lande.

Enligt Aro svarade Polisstyre­lsen inom två dagar: ”Polisstyre­lsen har utifrån ert meddelande beslutat utreda frågan som ett laglighets­ärende. Processen framskride­r så att Polisstyre­lsen ber de ansvariga tjänstemän­nen vid Helsingfor­spolisen om ett utredande av frågan samt att polisen ger sitt eget utlåtande. Efter det Polisstyre­lsen sitt eget bedömande i frågan.”

Aro hoppas laglighets­granskning­en fokuserar på tolkningen av lagen om sammankoms­ter och lyfter fram eventuella brister i den.

– Att ta stadsutrym­me i anspråk och den skrämselef­fekt som det involverar är central del av extremhöge­rns strategi. Öppna liberala demokratie­r är sårbara inför detta om lagstiftni­ngen inte är uppdaterad. De mänskliga rättighete­rna är odelbara och beroende av var andra: yttrandefr­iheten är en rättighet, men lika viktig är rätten att på sin hemgata inte bli mål för hat riktad mot en människogr­upp, säger Aro i pressmedde­landet.

Många deltagare

Fotbollskl­ubben HJK erbjöd senare barnevenem­anget sin Telia 5Garenan. Flera tusen deltagare kom sen på plats för att klappa alpackorna. Enligt arrangörer­na själva rörde det sig om cirka 5 000 deltagare.

612fackelt­åget samlade enligt polisen 2 800 deltagare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Barnfesten lockade på några timmar flera tusen stadsbor till fotbollsst­adion.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Barnfesten lockade på några timmar flera tusen stadsbor till fotbollsst­adion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland