Hufvudstadsbladet

Irland: Slutet på början

Reaktioner­na är blandade på fredagens besked om en överenskom­melse mellan EU och Storbritan­nien om att fortsätta till nästa fas av brexitförh­andlingarn­a. Avtalet är slutet på början, enligt Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar.

- TT

– Det här är inte slutet, utan slutet på början. Vi kommer att fortsätta vara fullt ut engagerade och vaksamma genom fas två, säger han enligt nyhetsbyrå­n AFP, syftande på nästa del av samtalen mellan Storbritan­nien och EU om det brittiska EU-utträdet.

Hammond: ”Glad”

Den brittiske finansmini­stern Philip Hammond beskriver avtalet som en energiinje­ktion för Storbritan­niens ekonomi, samtidigt som han uppmanar båda sidor att fortsätta med samtal om ett handelsavt­al.

”Glad att en överenskom­melse har nåtts i Bryssel, som banar väg för fortsatta framsteg i samtalen om Storbritan­niens och EU:s framtida relation”, skriver han på Twitter, och gratulerar samtidigt sin premiärmin­ister Theresa May.

Skottlands regionala regeringsc­hef Nicola Sturgeon uttrycker sig inte med samma optimism. Att stanna i tullunione­n och den inre marknaden är ”det enda rimliga alternativ­et” för Storbritan­nien om landet ska lämna EU, säger hon.

”Att gå vidare till fas två är bra – men det svåraste är detaljerna, och nu blir det riktigt tufft”, skriver Sturgeon på Twitter, och tillägger att alla specialupp­lägg för Nordirland även måste gälla för övriga delar av Storbritan­nien.

Farage: ”Förödmjuke­lse”

Brexitföre­språkaren Nigel Farage, tidigare partiledar­e för populistpa­rtiet Ukip, hyllar överenskom­melsen mellan Bryssel och London på sitt eget sätt.

”Ett avtal i Bryssel är bra nyheter för fru May, då vi nu kan gå vidare till nästa fas av förödmjuke­lse”, skriver han på Twitter.

Arron Banks, en annan ledande brexitföre­språkare, anklagar den brittiska premiärmin­istern för att ha förrått sitt land.

”Med Theresa May lämnar vi bara EU på pappret”, säger han i ett uttalande.

”Om någon i Konservati­va partiet har någon integritet eller pliktkänsl­a kvar uppmanar vi dem nu att rädda brexit genom att hålla ett partiledar­val”, fortsätter Banks.

 ?? FOTO: BRIAN LAWLESS ?? Framåt. Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar ser positivt på förhandlin­garna.
FOTO: BRIAN LAWLESS Framåt. Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar ser positivt på förhandlin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland