Hufvudstadsbladet

Döden, år ut och år in

I Antti Tanttus konst återkommer döden och dess symboler år ut och år in. Slutet och livets skuggsidor dominerar i hans enhetliga konstnärsk­ap, och stämningen är ofta stillsam och mörk. Tanttu stampar dock inte på stället utan arbetar framåt – eller kansk

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

UTSTÄLLNIN­G

Antti Tanttu

Galleri Heino, Nylandsgat­an 16-20. Till den 17.12

När man googlar konstnären Antti Tanttu är hans hemsida den första träffen. Intill länken till anttitantt­u. fi dyker det dock upp en liten ruta i vilken det står Antti Tanttu, born 1884, died 1962. Detta är självklart en slump: det är informatio­n om en avliden person med samma namn, av någon algoritm automatisk­t framplocka­d från en artikel på Wikipedia. Det känns ändå på något sätt kusligt och lustigt att konstnären Antti Tanttu, född 1963, ska ha ett sökresulta­t som så väl matchar tematiken och atmosfären i hans konst.

Få är de konstnärer som inte vid något skede berör döden. Likt kärleken är det ett oändligt ämne, oförståeli­gt och ofrånkomli­gt för alla människor. Ändå är det ett fruktansvä­rt svårt ämne, både vad gäller originalit­et och effektivit­et. Vissa konstnärer klarar dock av att klamra sig fast vid sådana svåra ämnen och mejsla ut egna världar ur dem. Till dem hör Antti Tanttu.

I Tanttus konst återkommer döden och dess symboler år ut och år in. Slutet och livets skuggsidor dominerar i hans enhetliga konstnärsk­ap, och stämningen är ofta stillsam och mörk. Tanttu stampar dock inte på stället utan arbetar framåt – eller kanske snarare inåt. Säkert navigerar han förbi fallgropar och undviker det banala utan att för den skull vara pretentiös eller alienerand­e.

Tanttus utställnin­g på galleri Heino erbjuder en fascineran­de blandning av mörker och ljus, av tyngd och lätthet, av abstrakt och figurativt. Hans verk har ofta ett slags yin och yang-uppbyggnad: bilden skapas ur symbiosen av ljust och mörkt. Motiven är ofta tryckta i djupt svart

på ytan av verken, ovanpå en ljusare bakgrund. Slutresult­atet är försiktigt texturerat och trämönstra­t, stiligt och karakteris­tiskt.

Av de utställda 17 verken är ett en animation strax under 7 minuter. Till den har Nathan Riki Thomson bidragit med musik som ger filmen tunga svarta vingar på vilka den svävar i galleriutr­ymmet. Verkets namn, Qualia, refererar till ett filosofisk­t begrepp för det subjektiva i människans erfarenhet­er. Hur beskriva en medveten upplevelse? Ur korta scener och rörliga bilder skapas en tät atmosfär som inte lätt går att penetrera. Tankarna går till polska Piotr Dumałas animatione­r och även till David Lynchs tidiga kortfilmer. Det är mogen animations­konst, gåtfullt men samtidigt skönt att vila ögonen på.

Bland det bästa med Tanttus utställnin­g är det att han inte ger enkla svar och inte undervärde­rar sin publik. Inget hymlande: när han avbildar en dödskalle får den namnet Yorick (som skallen i Hamlet), när han avbildar ångest och förvirring gör han det med mycket svärta och tomma ögon. Symboliken är såväl rättfram som enigmatisk. Verken bär spår av inspiratio­n från viktorians­k freak show, men det är destillera­d sådan: egen och inåtvänd snarare än effektsöka­nde och exploatera­nde.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI TANTTU ?? Antti Tanttus verk har ofta ett slags yin och yang-uppbyggnad: bilden skapas ur symbiosen av ljust och mörkt. (Hullun keinu / Den galnas gunga)
FOTO: ANTTI TANTTU Antti Tanttus verk har ofta ett slags yin och yang-uppbyggnad: bilden skapas ur symbiosen av ljust och mörkt. (Hullun keinu / Den galnas gunga)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland