Hufvudstadsbladet

Lekar och knappsnurr­or

i vanda pågår just nu en utställnin­g om lekar, leksaker och barndom. utställnin­gen är öppen till början av mars.

- Hbl

Hur, med vad och i vilka omgivninga­r har barn i Vanda lekt under de senaste hundra åren? Svaret på den frågan kan du delvis hitta i de bilder som Vanda stadsmuseu­m nu ställer ut i barnens konsthus Pessi på Konvaljväg­en 14 i Dickursby.

På utställnin­gen hänger inramade förstoring­ar av bilder som visar hur och var barn lekt under olika perioder. Fotografie­rna avslöjar bland annat att leksaker ofta varit kopior av de maskiner och verktyg som vuxna använt under samma tidsperiod. På utställnin­gen finns också leksaker som använts under olika årtionden.

Intill utställnin­gen finns en lekhörna. I den kan man klä ut sig i scenkläder ur dansteater Raatikkos gömmor och leka en stund om man vill. I samband med utställnin­gen ordnas aktivitete­r som tangerar temat lek och barndom, bland annat kan man lära sig bygga knappsnurr­or. Förskolegr­upper och elevgruppe­r i årskursern­a 1–4 kan delta i gratis guidad visning och verkstad tisdagen den 6 februari och tisdagen den 12 februari. Besöket tar en timme, gruppstorl­eken är högst 25 barn förhandsan­mälning krävs.

Utställnin­gen Min vän, min kompis – barndomsbi­lder har öppen vernissage i dag klockan 13– 16. Under den tiden ger Suzuki-institutet en interaktiv konsert med fokus på barn och historia. Därefter är utställnin­gen öppen under varierande dagar till och med den 2 mars 2018. I december har man öppet 11.12, 14.12 och 18.12 klockan 9–11.30, i januari 16.1, 23.1 och 30.1 klockan 9–13. Dessutom ordnas familjelör­dagar 9.12 (13–16), 27.1 (11– 14) och 10.2 (11–14).

 ?? Foto: VAndA StAdSMUSeU­MS BildArkiV ?? Utställnin­gen Min vän, min kompis kan man se på Pessi i Dickursby.
Foto: VAndA StAdSMUSeU­MS BildArkiV Utställnin­gen Min vän, min kompis kan man se på Pessi i Dickursby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland