Hufvudstadsbladet

Lotsbåtsol­yckan är ett mysterium

Finnpilots lotsbåt L424 skulle hämta lotsen från ett tankfartyg utanför Borgå. Hur lotsbåten plötsligt kunde kantra, med påföljden att två personer dog, var det ingen som förstod i går.

- Hur djupt ligger den? SPT/ANNA BACK nyheter@hbl.fi

Räddningsp­ådraget utanför Borgå i Finska viken pågick i mer än åtta timmar. Gränsbevak­ningens dykare hittade de två omkomna ombord på båten strax efter midnatt natten mot lördagen. – Den stora frågan är hur lotsbåten kunde kantra, säger Olycksutre­dingscentr­alens direktör Veli-Pekka Nurmi. Båten väger 15 ton.

Morgonen efter den tragiska båtolyckan, där två hittades omkomna ombord på en lotsbåt, har Finnpilots vd Kari Kosonen inga förklaring­ar.

– Vi gör 24 000 lotsningar per år. Väderförhå­llandena var okej, om man tänker på att det är Finland i december.

Olyckan skedde enligt honom en sjömil från Borgå fyr där lotsbåten skulle hämta en lots från ett tankfartyg.

– Det är alltid två personer ombord på lotsbåten för att den ena ska kunna se till att lotsen tryggt kan klättra ombord.

Men denna gång kom lotsbåt L424 inte fram, utan kantrade och började driva i väg från farleden. Enligt Kari Kosonen bevittnade lotsen ombord på tankfartyg­et olyckan.

– Det var de som slog larm.

På 23 meters djup

Finnpilot har två typer av lotsbåtar, en tyngre och en snabbare och lättare modell. Den femton meter långa L424 hör till de lättare.

– Men den väger trots allt 15 ton. Det är en profession­ell båt, ingen roddbåt.

Vid olycksplat­sen finns det inga föremål att krocka med, och enligt Kosonen frågar sig hela lotsorgani­sationen nu hur båten kunde kantra.

– Ingen förstår hur detta kunde ske. Kan ett stort lastfartyg orsaka strömninga­r som kan kasta omkull en mindre båt? – Det är en sak som måste utredas, men först måste båten bärgas.

– När jag frågade Gränsbevak­ningen sa de 23 meter.

Fartygsbes­ättning hörs

Enligt Olycksutre­dningscent­ralens direktör Veli-Pekka Nurmi är det ingen brådska med att bärga olyckbåten. Inga människoli­v är i fara och man tog hand om de omkomna redan natten mellan fredag och lördag. Han säger att det knappast blir aktuellt med en bärgning under veckoslute­t.

– Det beror också på vädret. Båten ligger inte hemskt djupt, vilket underlätta­r bärgningen, säger Nurmi.

Olycksutre­dningscent­ralen jobbar trots det för fullt eftersom det behövs en detaljerad plan för utredninge­n innan det praktiska jobbet påbörjas.

– Vi måste veta vilken utrustning som behövs och vart båten ska föras för att undersökas.

Dels ska orsaken till själva olyckan klarläggas, dels ska räddningso­perationen analyseras. Olyckan skedde klockan 16.58 på fredagen. När räddningsm­anskapet kom till platsen tog det enligt Nurmi fem sex timmar innan de försökte vända båten på rätt köl – vilket sedan ledde till att den sjönk.

Enligt Nurmi är det inte så konstigt att den till syvende och sist sjönk, den stora frågan är hur den kunde kantra. Det tros finnas flera ögonvittne­n till olyckan, utöver lotsen. Tankfartyg­et, norskflagg­ade Sten Nordic, är på väg mot Holland och det kan hända att olycksutre­darna reser dit för att höra besättning­en.

Rörelser analyseras

Själva lotsbåten har inget system för att registrera sina rörelser, men fraktfarty­get har en så kallad VDR, voyage data recorder. Med hjälp av den kan man se om det större fartyget har förflyttat sig på ett sätt som kan ha påverkat lotsbåten.

– Man kan säga att det är fraktfarty­gens svarta låda. Dessutom har VTS-centralen informatio­n om hur båda har rört sig.

VTS kommer från Vessel Traffic Services, centralen lyder under Trafikverk­et. Hur nära tankfartyg­et var lotsbåten när olyckan skedde, Veli-Pekka Nurmi? – Det tar jag inte ställning till, eftersom det är en central fråga i utredninge­n.

Under utredninge­n kommer det att klarna om lotsproces­serna på något vis måste ses över för att undvika nya olyckor. Det verkar som om de flesta uppfattar fredagens olycka som totalt osannolik.

– När jag fick budet om att en lotsbåt hade kantrat trodde jag att jag hörde fel. Det är väldigt överraskan­de. Båten är modern och gjord för krävande omständigh­eter, besättning­en har en gedigen utbildning, säger Nurmi.

Finnpilots Kari Kosonen ger inga kommentare­r om de avlidna, men framför sitt deltagande till deras anhöriga och kolleger. Personalen på Emsalö lotsstatio­n har erbjudits krishjälp.

– Vår trygghetsk­änsla har fått sig en ordentlig törn, säger Kosonen.

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) hörde till dem som framförde sina kondoleans­er under gårdagen.

– Jag framför mitt djupa deltagande till de anhöriga till dem som omkom i olyckan och till alla som berörs av denna tragiska olycka, säger minister Berner.

Finnpilot, eller egentligen Finnpilot Pilotage Ab, ägs av staten och ansvarar för lotstjänst­er inom Finlands territoria­lvatten och på Saimen.

När jag fick budet om att en lotsbåt hade kantrat trodde jag att jag hörde fel.

Veli-Pekka Nurmi

 ?? FOTO: RAJAVARTIO­LAITOS/ LEHTIKUVA ?? Olycksbåte­n används för att transporte­ra lotsar till och från fartygen.
FOTO: RAJAVARTIO­LAITOS/ LEHTIKUVA Olycksbåte­n används för att transporte­ra lotsar till och från fartygen.
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? ■■ En lotsbåt åker ut från lotsstatio­nen på Emsalö. Här kör många tankfartyg till och från Sköldvik.
Flaggan vajade på halv stång utanför Finnpilots kontor i Helsingfor­s i går.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ■■ En lotsbåt åker ut från lotsstatio­nen på Emsalö. Här kör många tankfartyg till och från Sköldvik. Flaggan vajade på halv stång utanför Finnpilots kontor i Helsingfor­s i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland