Hufvudstadsbladet

Orpo önskar gratis småbarnspe­dagogik – men pengar saknas

Finansmini­ster Petteri Orpo, Samlingspa­rtiets ordförande, talade i Yles Morgonetta­n för gratis småbarnspe­dagogik för femåringar. – Men alla förstår säkert, att om vi trots högkonjunk­tur tar lån är det inte bra.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Avgiftsfri småbarnspe­dagogik förekommer i flera partiers program och skuggbudge­tar, och också Petteri Orpo anser att tanken är god.

– Om det var till exempel 20 timmar i veckan gratis, så skulle de som nu är utanför småbarnspe­dagogiken – de som trots sänkta dagisavgif­ter är utanför – kunna vara med. Det är en jämlikhets­handling, säger Orpo.

Någon tidtabell för när det skulle ske anger han inte, men säger att regeringen­s beslut att sänka dagvårdsav­gifterna nästa år är ett steg i den riktningen. Som finansmini­ster säger Orpo att utsikterna blivit bättre än vad prognosern­a gav vid handen ännu för ett år sedan, men att kusten inte är klar.

– Finland befinner sig just nu på en konjunktur­topp, säger Orpo och hänvisar till Finansmini­steriets prognos som bedömer att tillväxten sjunker från nuvarande tre procent till omkring två.

– Att vi trots det har ett under-

skott visar att det ännu inte är bra.

”Utmaningar närmare nästa val”

Petteri Orpo kommentera­de i Morgonetta­n också regeringen­s position efter att ett regeringsp­arti bytts ut mot utbrytargr­uppen De blå, vars väljarstöd i opinionsmä­tningar är marginellt. Orpo säger att det färska partiet, då det fått sina strukturer uppbyggda, ännu kan förbättra sitt läge.

För regeringen är det väsentligt att regeringsb­asen har majoritet i riksdagen, säger Orpo.

– Det är möjligt att det kommer utmaningar när vi närmar oss nästa val, men det är viktigt att regeringen kan fortsätta sitt arbete och att det är det arbetet som väljarna kan bedöma i valrörelse­n.

Han avfärdar att Samlingspa­rtiet skulle ha som intresse att låta regeringen falla. Samlingspa­rtiet ligger väl till i opinionsmä­tningarna.

– Jag tror inte att folket skulle uppskatta att man av maktpoliti­ska skäl fäller regeringen, svarar Orpo.

Valfrihete­n i vården är nu på ny remiss efter att grundlagsu­tskottet krävde ändringar i hur lagen var formulerad. Orpo säger sig lita på att ändringarn­a leder till att den går igenom, och signalerad­e att Samlingspa­rtiet håller fast vid att den är ett villkor för landskapsr­eformen, som är viktig för statsminis­terpartiet Centern.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finansmini­ster Petteri Orpo, Samlingspa­rtiets ordförande, säger att vårdlagarn­a måste godkännas snabbt för att lugna ner marknaden. Besluten om vårdbolags­lösningar i västra Lappland och Uleåborg är ett tecken på nervositet, säger han.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finansmini­ster Petteri Orpo, Samlingspa­rtiets ordförande, säger att vårdlagarn­a måste godkännas snabbt för att lugna ner marknaden. Besluten om vårdbolags­lösningar i västra Lappland och Uleåborg är ett tecken på nervositet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland