Hufvudstadsbladet

Kalifatet kollapsade – men här finns IS kvar

Drömmen om det självutrop­ade kalifatet har rämnat och Islamiska staten har drivits ut från sina större fästen i Syrien och Irak. Men IS-extremiste­rnas väpnade kamp fortsätter på annat håll.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Strider har nyligen pågått kring gränsstade­n al-Bukamal i östra Syrien, där terrorstäm­plade Islamiska staten (IS) gjort motstånd in i det sista. I mitten av november hävdade syriska armén att man tagit kontrollen över staden för andra gången. Men annars kontroller­ar extremistg­ruppens anhängare bara mindre byar längs med gränsen mot Irak och utspridda fickor i öknen. Det finns också ett litet ISfäste i närheten av Damaskus.

Irak

Fram till nyligen kontroller­ade IS i Irak bara ett område längs med den syriska gränsen. Extremiste­rna drevs enligt premiärmin­ister Haider al-Abadi i början av november ut från al-Qaim ”på rekordtid”. Staden ligger i de västra delarna av Anbarprovi­nsen – tvärs över gränsen från syriska al-Bukamal. IS tros dock ha sovande celler och väntas fortsätta med asymmetris­ka attacker i både Irak och Syrien.

Libyen

I fjol drevs IS ut ur kusttområd­et kring Sirte i Libyen – men den senaste tiden har extremiste­rna börjat dyka upp i landet igen. Bland annat har det publicerat­s en propaganda­video där IS-jihadister ses kontroller­a en nybyggd vägspärr i landet. I oktober genomförde IS ett självmords­dåd i Misrata och gruppen tros ha sovande celler längs den västra kusten.

Egypten

De egyptiska säkerhetss­tyrkorna har kämpat mot militanta rebellorga­nisationer i norra Sinai i flera år, däribland lokala grupper som sympatiser­ar med IS. President Abd alFattah al-Sisi har varnat för att ISextremis­ter kommer att ta sig från Irak och Syrien till Libyen, för att därefter fortsätta till Egypten.

Afghanista­n

IS har försökt att etablera sig i Afghanista­n sedan 2014, och har lyckats rekrytera missnöjda medlemmar av andra rebellröre­lser, däribland talibanern­a. Extremiste­rna har främst fått fotfäste i provinsen Nangarhar, där de har stått under militär press sedan 2015, vilket har lett till att de har förlorat mycket av det territoriu­m som de kontroller­at, vilket inte var särskilt mycket. Gruppen har dock inte stoppats för det utan har tagit på sig flera blodiga attacker och bombdåd i landet den senaste tiden.

Filippiner­na

Extremiste­rna har lyckats sprida sin våldsbejak­ande ideologi långt bortom sina rötter i Mellanöste­rn. En lokal grupp som svurit trohet till IS lyckades hålla den filippinsk­a staden Marawi i flera månader, innan extremiste­rna drevs ut av armén. Enligt filippinsk­a myndighete­r försökte IS etablera ett sydostasia­tiskt kalifat med bas i staden.

Extremiste­rnas kontroll av Marawi var den största säkerhetsp­olitiska krisen i Filippiner­na på årtionden. Den har ökat oron över att våldsbejak­ande ideologier har större inflytande på landets muslimska minoritets­befolkning är vad man tidigare har trott. President Rodrigo Duterte har varnat att fem andra städer i området är möjliga måltavlor för IS.

Jemen

IS har dragit nytta av krigets kaos i Jemen och etablerat närvaro i landet på den Arabiska halvöns spets. I oktober genomförde USA för första gången flygattack­er mot IS i landet, riktade mot två träningslä­ger i al-Bayda. Enligt det amerikansk­a försvarshö­gkvarteret Pentagon har IS i delar av Jemen planerat, styrt, anstiftat och rekryterat för attacker mot USA och dess allierade i världen.

Sahelområd­et

Det vidsträckt­a afrikanska Sahelområd­et har förvandlat­s till laglöst land de senaste åren, vilket islamistis­ka extremistg­rupper har dragit nytta av. Frankrikes försvarsmi­nister Florence Parly har sagt att IS svanesång i Irak och Syrien kommer att följas av nya terrordåd, och hon pekade bland annat på Sahel som en plats där organisati­onens ”blinda hat” fortfarand­e sprids.

 ?? FOTO: RAHMAT GUL ?? Afghanska män begraver ett offer för ett bombdåd mot en shiamoské i Kabul, som IS tog på sig.
FOTO: RAHMAT GUL Afghanska män begraver ett offer för ett bombdåd mot en shiamoské i Kabul, som IS tog på sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland