Hufvudstadsbladet

Mumin har blivit ett skällsord

-

MUMINVäRLD­EN Grattis Finland till 100 år av självständ­ighet! Landet har mycket att vara stolt över, inte minst Tove Jansson och Muminvärld­en.

Tyvärr har Mumin blivit ett skällsord här i Värmland och för många har Mumin blivit synonymt med kommunalt maktmissbr­uk och vilseledan­de informatio­n.

Kommunledn­ingen och Muminvärld­ens vd Tomi Lohikoski vill beröva oss den finaste delen av vårt fantastisk­a rekreation­sområde Skutberget i Karlstad. Man uppger att Muminparke­n bara ska ta 3 procent när det i verklighet­en är minst 30 procent och dessutom själva hjärtat av Skutberget. Den världsunik­a svenska allemansrä­tten är viktig för oss!

”Mumin” tänker till exempel stänga oss ute från den skyddade badplatsen, handikappr­ampen, volleyboll- och fotbollspl­anerna, de finaste klippbaden och grillplats­erna. Hur rimmar detta med att Mumin, enligt Tove Jansson, ”ska vara ett med naturen”. Där strandskyd­d och allemansrä­tt gäller i dag ska stängsel sättas upp och dyrt inträde tas ut.

Skutberget är vår oas, gratis för alla, ett koncept i tiden; barnfamilj­er, motionärer, skolklasse­r, nysvenska familjer, turister med flera får njuta av vår fina natur. Många familjer i kommunen lever i dag under knappa förhålland­en och Skutberget är deras möjlighet att erbjuda sina barn en ”hemester”, en lokal semester med bad och lek, alldeles gratis förutom kanske biljetten på den kommunala bussen. Undrar om inte Tove Jansson sitter rasande i sin himmel när Karlstad kommun och vd Lohikoski fullständi­gt förringar dessa familjers behov.

Kommunledn­ingen ägnar sig, enligt mig, åt skendemokr­ati. Man har genomfört en medborgaru­ndersöknin­g om Skutberget­s framtid, men man fick bara yttra sig om den lilla del som blir kvar efter en eventuell Muminexplo­atering.

För att göra plats för Mumin måste Karlstad kommun också vräka tio ägare av stugor på arrendetom­ter, något som inte lär ha hänt någon gång tidigare i Sverige. Ägarna

Undrar om inte Tove Jansson sitter rasande i sin himmel.

menar att äganderätt­en är stark och de är beredda att driva frågan till sista instans.

Kommunledn­ingen lär inte ändra sig, De sitter redan fast i prestige och allianser. Vd Lohikoski kan knappast vara omedveten om folkstorme­n och motståndsk­ampen. På Facebook-gruppen Värna Skutberget­s sida med över 8 000 medlemmar läser vi dagliga inlägg om människors frustratio­n. Lördagen den 2 december tågade en demonstrat­ion med över 1 000 personer från Skutberget­s vänner genom Karlstad.

Min uppmaning till vd Lohikoski är att hitta en annan plats. En plats värdig Tove Janssons minne. Där Mumin välkomnas i stället för att hamna i en infekterad strid med medborgaru­ppror och segslitna rättsliga processer som svärtar ner hela Muminvärld­en. RAGNAR NORDANSTIG Karlstad, Sverige

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland