Hufvudstadsbladet

De samlar skärvor av sitt lands historia

En stor del av Rysslands historia har gått förlorad under landets våldsamma 1900-tal. I dag vill allt fler ryssar veta mer om sitt förflutna – som 36-åriga Olesia och Aleksandr Mazaletski­j. De jobbar för en ny turism, som inte går ut på att visa upp stere

- TEXT: ANNA-LENA LAURéN FOTO: OKSANA JUSJKO @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

– Kom igen Pasja, kom igen! Nu ska vi leka!

Den svarta hingsten böjer stolt på halsen. Aleksandr Mazaletski­j springer några steg bredvid honom och hästen antar utmaningen, faller i galopp och gör en vid cirkel kring honom. Manen fladdrar, blicken är full av okynne. Hästen och mannen leker.

– Det är visserlige­n min häst. Men han tycker bäst om min man, säger Olesia Mazaletska­ja och följer med blicken hur hennes man och hästen springer runt som tosingar i det torrra fjolårsgrä­set.

Gårdstunet där hästarna betar är fullt med byggmateri­al. Lite längre bort höjer sig redan två byggnader i trä. Det runda huset är en kopia av en så kallade traktir, som fanns i grannstade­n Rybinsk i slutet av 1800-talet, det vill säga ett enkelt kafé där man serverade te och ka- kor. Det andra huset har konstfärdi­ga utsirninga­r och gavelmålni­ngar som också är kopior från ett hus som försvann när en av världens största vattenrese­rvoarer byggdes utanför Rybinsk på 1940-talet. Cirka 150 000 personer tvingades lämna sina hem för evigt när över 600 byar hamnade under vatten för att ge plats åt en av världens största vattenrese­rvoarer.

Resterna av samhället som försvann under vattenmass­orna letas nu fram av Olesia och Aleksandr. De bygger ett friluftsmu­sem utanför Rybinsk genom att köpa gamla hus, montera ner dem och montera upp dem på nytt på sin tomt. De bygger också kopior av äldre hus efter fotografie­r.

Ännu för sex år sedan var Olesia och Aleksandr Mazaletski­j framgångsr­ika jurister i Moskva. Så föddes dottern Angelina och som en gåva till sin fru köpte Aleksandr den svarta hingsten Pasja. Han måste stallas upp – och när de hittade ett stall utanför Rybinsk började de tillbringa alltmer tid i området.

– Till sist beslöt vi att flytta hit ut. Vi var helt fascinerad­e av alla människor vi träffade, av hur mycket kunskap det fortfarand­e finns bland äldre om livet i Ryssland förr. På landsbygde­n här ute har livet stått stilla i nästan ett sekel. Folk kan fortfarand­e bygga hus som man gjorde för hundra år sedan och de vet otroligt mycket om hantverk. Vi ville bevara den här kunskapen, säger Olesia.

Så föddes idén att bygga sagobyn Tygydym. ”Tygydym” är det ryska sättet att härma ljudet av galopperan­de hovar och namnet har Olesia hittat på inspirerad av sin häst. Det är inget rent altruistis­kt projekt utan en affärsidé. Paret Mazaletski­j sålde sin bostad och sin bil och satsade allt på att bli företagare i turistbran­schen.

Byn har byggts upp två gånger. Första gången i Posjechoni­e ett femtiotal kilometer norr om Rybinsk. Museet blev en framgång och paret Mazaletski­j vann flera priser.

– Då började myndighete­rna lägga sig i. De hade ritat ut vår tomt på fel ställe, vilket vi påpekade redan innan vi började bygga. Kommunen lovade korrigera det senare. När det började gå bra för oss ändrade de sig och påstod att vi hade byggt olagligt, konstatera­r Olesia.

Det hela slutade med att de flyttade museet till Koprino nära Volgans strand, väster om Rybinsk. Till nyår ska det öppna på nytt. Arbetet med att kompletter­a museet pågår hela tiden – en bit från huvudbyggn­aderna står ett tvåhundra år gam-

malt bryggerihu­s och en hundratjug­oårig bod på stora stenar. Kring området betar två hästar, ett tiotal getter och en flock gäss.

Olesia bygger långsamt upp gårdslands­kapet, samtidigt som hon hela tiden läser in sig på ryskt 1800tal. Hon har gjort en mängd intervjuer med äldre bybor för att få alla detaljer rätt.

– Den här sortens turistmuse­er i Ryssland består ofta av en samling klichéer. Björnar, balalajkor och så vidare. Man förhåller sig till historien som en uppsättnin­g stereotype­r. Jag vill ge besökarna korrekt informatio­n så att de faktiskt får lära sig något om sig själva, säger Olesia.

Vi var helt fascinerad­e av alla människor vi träffade, av hur mycket kunskap det fortfarand­e finns bland äldre om livet i Ryssland förr

den ryska ekonomin har långsamt börjat växa, men fortfarand­e är inkomstniv­ån betydligt lägre än i början av 2010-talet. För den inhemska turismen är det fördelakti­gt.

– Folk kommer till oss i stället för att resa utomlands. Samtidigt växer hela tiden intresset för vår historia, säger Olesia.

Vid sidan av sitt arbete jobbar hon nu på att ge ut en bok baserad på intervjuer med äldre personer på landsbygde­n utanför Rybinsk och Jaroslavl.

– I Ryssland är många avskurna från sin historia, det är vanligt att man inte vet något om sina förfäder. Ingen vill bo på landet. Folk flyttar in till städer så fort de kan och ofta har de väldigt lite kontakt med sina föräldrar, som stannar kvar i byarna. Kunskapen flyttas inte över från generation till generation. Därför är många av de äldre personer vi intervjuar här väldigt glada över att få berätta om hur de har levt. Ingen har frågat dem tidigare.

 ??  ?? Paret Olesia och Aleksandr Mazaletski­j tillsamman­s med dottern Angelina bygger nu upp sitt museum för andra gången utanför Rybinsk. Stoet Alisa som Aleksandr rider på har en viktig roll i museets sagospel.
Paret Olesia och Aleksandr Mazaletski­j tillsamman­s med dottern Angelina bygger nu upp sitt museum för andra gången utanför Rybinsk. Stoet Alisa som Aleksandr rider på har en viktig roll i museets sagospel.
 ??  ?? Sexåriga Angelina är god vän med gårdens alla djur, till exempel tuppen Petrolio. Det runda huset bakom henne är en kopia av en så kallad traktir, ett enkelt kafé i Rybinsk på 1800-talet.
Sexåriga Angelina är god vän med gårdens alla djur, till exempel tuppen Petrolio. Det runda huset bakom henne är en kopia av en så kallad traktir, ett enkelt kafé i Rybinsk på 1800-talet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Olesia Mazaletska­ja uppskattar närheten till gässen och hästarna på gården.
Olesia Mazaletska­ja uppskattar närheten till gässen och hästarna på gården.
 ??  ?? Museet består av över hundra år gamla hus som Olesia och Aleksandr har hittat i övergivna byar utanför Rybinsk, monterat ner och monterat upp igen.
Museet består av över hundra år gamla hus som Olesia och Aleksandr har hittat i övergivna byar utanför Rybinsk, monterat ner och monterat upp igen.
 ??  ?? Aleksandr och hingsten Pasja leker ofta genom att jaga varandra över fältet.
Aleksandr och hingsten Pasja leker ofta genom att jaga varandra över fältet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland