Hufvudstadsbladet

Sagan om den magiska hästen Sivka-Burka

- anna-lena laurén

I Moskva kan man hyra en häst mitt i natten om man vill. Det är en inkomstkäl­la för många hästägare att låta hästarna jobba på det sättet. De får stå i gathörn, timme efter timme, och vänta på att någon vill betala för att rida ett varv. Hästarna tvingas trava upp och ner på asfalterad­e gator. Många av dem är oskodda.

Utanför Rybinsk hemma hos Olesia och Aleksandr i reportaget intill träffade jag nyligen en före detta hyrhäst, ett sto vid namn Alisa. En rödskimmel som släpade lite med ena bakbenet när hon gick. Blicken var vänlig och vaken, resten av hästen såg bedrövlig ut. Revbenen syntes, höftknölar­na stack ut.

– Du tycker hon är mager? Då skulle du ha sett henne för ett år sedan, sade ägaren Olesia.

Olesia hittade Alisa på Jaroslavs gator. Stoet hölls nätt och jämnt på benen. De oskodda hovarna var deformerad­e av allt travande på asfalt.

Men Olesia såg något annat. En rödskimmel! tänkte hon. Som sagans Sivka-Burka.

I denna ryska folksaga lyckas huvudperso­nen Ivanusjka fånga en häst, en magnifik rödskimmel vid namn Sivka-Burka. Hästen förvandlar Ivanusjka till en ståtlig prins. Till slut gifter han sig med tsarens dotter. En klassisk saga med lyckligt slut.

Över det här stoet fanns det ingenting magnifikt. Ett utmärglat vrak som knappt kunde gå på sina hovar, nedslitna så att de blödde. Det enda som förenade henne med Sivka-Burka var hennes färg.

– Ska du verkligen köpa henne? Hon är färdig att bli korv, konstatera­de Olesias man.

Paret äger ett litet friluftsmu­seum utanför Rybinsk. Där finns redan en häst, en svart hingst som hittills har spelat huvudrolle­n i museets sagoskådes­pel. Nu behövdes en rödskimmel för rollen som Sivka-Burka.

Olesia köpte alisa. De tre första dagarna gjorde stoet ingenting annat än åt. Hon fick linfrögröt och hon betade. Betade och betade. När hon inte betade drack hon. Drack och drack. Olesia fick fylla vattensån flera gånger om dagen.

En vintermorg­on kunde Alisa inte ta sig upp. Två dagar senare tog Olesia adjö av sin häst. Hon förstod att det var ute med henne.

Då lyfte stoet plötsligt huvudet. Med en kraftanstr­ängning hävde hon sig upp. Till sist stod hon upprätt, på darrande ben. Hon överlevde vintern. Hon var ju – trots allt – den magiska hästen Sivka-Burka. Och så fick även jag träffa Sivka-Burka på museet där hon spelar en av huvudrolle­rna. Hon kom emot oss med höjt huvud och ögonen fulla av tillit. Blicken hos en häst som blir klappad och inte slagen.

Folksagan om Sivka-Burka är en saga om att ha tur. Den riktiga sagan handlar om hopp och tro.

Jag föredrar den riktiga sagan.

 ??  ?? Stoet som överlevde mot alla odds. När Aleksandr rider på Sivka-Burka använder han sällan betsel, bara grimma.
Stoet som överlevde mot alla odds. När Aleksandr rider på Sivka-Burka använder han sällan betsel, bara grimma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland