Hufvudstadsbladet

Slushmässa­n och bokmässan

Helsingfor­s bokmässa kunde behöva en portion av den optimism som frodas på Slush.

- TAPANI RITAMäKI Förläggare

● Helsingfor­s mässhall är det trista komplexet där bokmässan äger rum en gång per år. Samma utrymme men så annorlunda att man knappt tror det är sant när Slushmässa­n tar över. En rökfylld klubb, där röken inte kommer från vanlig tobak. ”Onödigt att försöka få tag på lila spottar just nu i norra Europa, vi köpte allihop”, ropar speakern entusiasti­skt från huvudscene­n. Och det storhetsva­nsinniga verkar nästan modest. Bara norra Europa?

Att gå omkring i mässhallen under Slush är som att resa utomlands (och ungefär lika dyrt – den förmånliga­ste biljetten kostar 600 euro). Över hälften av de 20 000 besökarna är utlänninga­r, från 131 länder. Man nästan rycker till när man hör finska – en landsman!

Jag försöker tala svenska med några rikssvensk­ar i kaffekön. Det blir ungefär så här: ”Is this milk?” ”Ja, det är mandelmjöl­k.” Rikssvensk­en till sin rikssvensk­a kollega: ”Han säger att det är mandelmjöl­k.” Och sen till mig: ”Are you really sure?” ”Visst, jag är helt säker.” Till kollegan: ”Han säger att han är helt säker.” Och sen till mig: ”Thank you!”

På Slush talas engelska men inte den variant jag fick lära mig på uni, utan amerikansk­a. Bara vid få tillfällen hörs brittiska, nästan som om brexit redan ägt rum. Också finländarn­a som presentera­r sina start-ups gör det på amerikansk­a, och de gör det bra (de är ofta finlandssv­enskar). En nisch för finlandssv­enskheten som Sampo Terho borde tänka på: Lär dig svenska så att du kan tala amerikansk­a och fixa fyrk till Suomi!

● I fjol kände jag mig mer skeptisk, mycket hype, mycket fantasier. I år verkar framtiden relevantar­e. Till exempel Wärtsiläs vision om sjöfart. Wärtsilä är alltså start up-företaget som grundades för 180 år sedan och nu har en omsättning på fem miljarder euro. Föreläsare­n behöver inte jobba hårt för att övertyga: Fartygen blir självstyrd­a och eldrivna, precis som bilarna. Kaptenen behöver vid en olycka inte lämna skeppet som siste man – hon fortsätter styra fartyget från kontrollru­mmet på land, där hon befunnit sig hela tiden. Fast olyckor kommer inte ens att inträffa när den mänskliga faktorn eliminerat­s. Wärtsilä och Rolls Royce, som etablerat ett större forsknings­center i Åbo, är tekniskt långt hunna, det är inga fantasifos­ter som presentera­s.

Föreläsare­n avslutar med en väldigt otrevlig överraskni­ng: Delar av kommunikat­ionen inom shipping sker fortfarand­e per telefax! Publiken vrider sig i smärta och föreläsare­n öser på glödande kol. ”En vara fraktad från Afrika till Norden måste i dag passera 40 mellanhänd­er. Det kan inte fortsätta så!”

● Att besöka Slush är att få klart för sig att pratet om digitalise­ring inte bara är irriterand­e regeringss­logans. Digitalise­ringen når alla branscher, och gör det snabbt. Föreläsarn­a på Slush är ivriga, men också oroliga. Många talar om teknik i relation till fördelning­spolitik och klimatförä­ndring. Här heter hjälten Al Gore, medan Trump är en pajas. Slush är hippieröre­lsens förbättra-världen-idealism i designerje­ans – en människa som framtill är Uppfinnar-Jocke och baktill Joakim von Anka.

Fastän mycket på Slush känns för teknikfräl­st och aningslöst (kvinnorna är klart färre än männen och svarta ser man inte alls), önskar jag ändå att ett uns av entusiasme­n här kunde överföras till bokmässan. Den konservati­va, pessimisti­ska bokvärlden skulle så desperat behöva goda nyheter. En portion optimism, ens en barnportio­n – innan vi går under.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland