Hufvudstadsbladet

Satirisk actiondans

Kinetic Orchestras föreställn­ing All Male Panel rekommende­ras för den som tycker det är tungt att läsa om klimatmöte­n.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Dans

Kinetic Orchestra: All Male Panel

Koreografi Jarkko Mandelin och arbetsgrup­pen, musik och ljuddesign Janne Hast, ljus Jukka Huitila, dräkter Kirsi Gum, dans Mia Jaatinen, Mikko Makkonen, Jarkko Mandelin, Iiro Näkki och Oskari Turpeinen. Stoa 8.12.

Via konst är det ofta lättare att greppa svåra frågeställ­ningar – för den som tycker det är tungt att läsa om diverse klimatmöte­n rekommende­ras Kinetic Orchestras senaste föreställn­ing All Male Panel.

Se här resultatet då koreografe­n Jarkko Mandelin möter klimatfors­karen Joonas Merikanto – en satirisk berättelse om ändlösa klimatförh­andlingar framförd med dansens medel!

Passlig mängd fakta serveras i programbla­det samt på en skärm som en del av föreställn­ingen. Själv tycker jag själva ämnet klarnade av att än en gång förklaras i detalj, samtidigt som satiren pekar på hur vi bara käbblar sinsemella­n, alternativ­t skräpar ner och bara sitter i våra soffor – allt medan vår planet håller på att förstöras. Förhandlin­gar sy nes lätt farsartade. Både Putin och Trump får också sina fiskar varma.

Klartänkt vision

Vad gäller Kinetic Orchestra är jag än en gång imponerad. Deras kombinatio­n av fysisk nutidsdans, akrobatisk­a element (publiken håller andan som på cirkus) och en klartänkt vision fungerar.

Den klartänkta visionen innebär att varje verk är en unik helhet i sig – kostymniss­arna i detta verk var rätt långt från den djuriskt vilda energin i verket Animals. Som koreograf har Jarkko Mandelin en personlig stil med starka inslag av akrobatik och gatudans, och de andra dansarna i kollektive­t har utvecklats oerhört. Speciellt Iiro Näkki och Oskari Turpeinen var fascineran­de och kastade sig ut i alla halsbrytan­de krumbukter lekande lätt. Mer än en gång gick tankarna till en actionfilm med ett gäng stuntmän av toppklass.

Trots namnet var inte könstemati­ken något föreställn­ingen gick vidare djupt in på, men Mia Jaatinen imponerade med råge speciellt i kombinatio­nen av fysisk dans och starkt uttryck. Mikko Makkonen fick inte riktigt lika mycket utrymme som de andra, men greppet var synnerlige­n lovande.

Till kollektive­ts koncept hör också att satsa starkt på alla konstarter, inte bara dansen. Scenografi­n och det visuella var helt avgörande för helheten, från jordglober till mötesklubb­a. Speciellt stark var denna gång Janne Hasts musik och ljuddesign, som färglade dramaturgi­n med musik som svajade åt olika håll utan att förlora den röda tråden.

Det enda elementet som svajade lite var faktaproji­ceringarna på skärmen och mötet mellan dem och det som hände på scenen. Bäst fungerade de turvis, emellanåt visste man inte riktigt vart man skulle titta för att inte missa någon dans, men inte heller någon saftig vetenskapl­ig detalj. Speciellt i Jaatinens långa jordglobss­olo kändes kombinatio­nen lite splittrad. I övrigt lyfter jag på hatten.

All Male Panel ges på Stoa till 14.12.

 ?? FOTO: MIKAEL AHLFORS ?? Kinetic Orchestra imponerar med sin fysiska dansstil, med starka inslag av akrobatik.
FOTO: MIKAEL AHLFORS Kinetic Orchestra imponerar med sin fysiska dansstil, med starka inslag av akrobatik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland