Hufvudstadsbladet

Får min far gynna min halvbror?

”När laglotten beräknas kan frågeställ­aren kräva att man till faderns kvarlåtens­kap adderar vissa gåvor som fadern har gett under sin livstid. Ett sådant tilllägg är gåvor som fadern har gett till sonen, eftersom de antas utgöra förskott på arv.”

- KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding DEN öVERGIVNA DOTTERN

Jag är född i min fars första äktenskap och stod honom mycket nära tills han gifte om sig och fick ett nytt barn, en son. Då försköt han mig helt. Nu befarar jag att han kommer att göra allt som står i hans makt för att all hans egendom nu eller senare ska tillfalla sonen. Måste jag finna mig i detta? En krass utgångspun­kt är att frågeställ­arens far under sin livstid får göra vad han vill med sin egendom, utan någon skyldighet att spara någonting till sina barn. Än mindre är han skyldig att arvsrättli­gt behandla sina två barn lika.

När fadern har gått bort blir frågeställ­aren och hennes halvbror delägare i hans dödsbo. Först nu ger ärvdabalke­n frågeställ­aren vissa verktyg: Vi tänker oss att fadern i ett testamente har bestämt att all hans egendom efter honom ska tillfalla sonen. Eftersom frågeställ­arens arvslott är ½ är utgångspun­kten att hennes laglott är ¼. Hon får då ¼ av kvarlåtens­kapen, medan sonen får resten.

Tillägg till kvarlåtens­kapen

När laglotten beräknas kan frågeställ­aren kräva att man till faderns kvarlåtens­kap adderar vissa gåvor som fadern har gett under sin livstid. Ett sådant tillägg är gåvor som fadern har gett till sonen, eftersom de antas utgöra förskott på arv. Fadern kan ändå lätt upphäva detta antagande genom att i varje gåvobrev skriva in att gåvan inte ska anses utgöra förskott på arv.

För det andra ska favorisera­nde gåvor beaktas som tillägg till kvarlåtens­kapen. Denna regel finns till uttrycklig­en för att inte fadern – på ovan beskrivet sätt genom bestämmels­er i gåvobreven – ska kunna ge hela sin egendom utan att överlåtels­erna alls beaktas efteråt: När storleken på frågeställ­arens laglott beräknas ska till kvarlåtens­kapen adderas även en sådan gåva som inte är förskott på arv, men som fadern har gett till sin son – eller dennes avkomling eller makar till dem – och som uppenbarli­gen har getts i syfte att gynna sonen till skada för frågeställ­aren.

I rättspraxi­s har gåvor som har getts rentav tiotals år före gåvogivare­ns bortgång beaktats som favorisera­nde gåvor.

Slutligen, om fadern ger en gåva först när han märker att döden nalkas, ska gåvan – då den till sitt syfte kan likställas med ett testamente – i regel beaktas när frågeställ­arens laglott beräknas. Här spelar det ingen roll vem som är mottagare.

Om den reella kvarlåtens­kapen är så liten att den inte förslår till laglotten efter att nyssnämnda tilllägg har gjorts, har frågeställ­aren rätt att av sin halvbror kräva utfyllnad av laglott.

Kan bli utan arv

Ovan beskrivna regler till skydd för frågeställ­aren hjälper föga om fadern målmedvete­t agerar till förmån för sin son: Han kan överföra egendom som gåvor, och göra det i god tid så att det blir vanskligt för frågeställ­aren att efteråt visa att de är favorisera­nde gåvor – eller så kan han skrupelfri­tt överföra pengar till sin son så att det blir omöjligt att alls spåra överlåtels­erna efteråt. Ännu mer utstuderad är han om han överför sin egendom till sin hustru – vilket han alltså fritt får göra tills döden är i sikte, utan att något tillägg görs till frågeställ­arens laglott. Moderns egendom kommer ju i sinom tid att ärvas av sonen.

Agerar fadern på detta sätt kan starka moraliska synpunkter anläggas på hans förfarande, men dessa synpunkter måste falla utanför detta svar.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland