Hufvudstadsbladet

Svärmor blir en skojmormor

Mor- och farföräldr­arna kan få sina paragrafer i familjelag­stiftninge­n. Den elaka svärmodern är glömd. Nu är hon en välkommen extra vuxen.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Kulturfaff­a eller skojmommo tycks var några av de tysta titlar som känneteckn­ar de nya aktiva seniorerna. I vårt samhällsmö­nster stiger friska, energiska mor- och farföräldr­ar fram som nya aktiva i finländsk familjepol­itik.

Tammerfors­forskaren Anne Kastarinen visar i en avhandling hur ”den tredje generation­en” ser ett stort livsinnehå­ll i barnbarnen. Det står permanent en barnstol hemma vid matbordet eller en trampolin i trädgården i väntan på de små. Många engagerar sig ibland för att deras eget livslopp blev sådant att man missade en del av tiden med sina egna barn, andra vill bara gå den ljuvliga och arbetsamma rundan en gång till.

Det är i grunden ingen liten omvälvning att mor- och farföräldr­ar nu verkar få en roll också i våra lagar. I lagen om vårdnad och umgängesrä­tt kommer de eventuellt att kunna förordnas umgängesrä­tt med barnbarn vid en vårdnadstv­ist. Det är också möjligt att det blir en ”morfarsskr­ivning” i lagverket om vårdledigh­eter och vårdbidrag.

Det är smått unikt, eftersom det vänder på det moderna samhällets sekellånga väg som var i riktning bort från storfamilj­en. Det moderna förde oss in mot kärnfamilj­en, eller till dess ännu mindre enhet, ensamföräl­dern som jämställd fostrare till sina barn.

Kulturellt körde vi hårt i projektet att frigöra generation­erna från varandra, om det så var med svärmorshu­morn hos Ferd’nand eller relationsd­ramerna på Niskavuori.

Farmor och mormor har ju inte sällan spelat den mindre smickrande dubbelroll­en som svärmor. Den nidbilden var ibland överraskan­de brutal, närmast i klass med de gamla folksagorn­as elaka styvmödrar.

När vi just nu ibland under olika hashtaggar reflektera­r över oövertänkt jargong genom åren kan det vara bra att också skämmas lite över den slentrianm­ässiga svärmorsja­rgongen – hur orättvist vi utmålade henne, käringen som kränkte över generation­sgränserna med sina maktansprå­k och vassa kritik.

Skidboxarn­a på biltaken har kallats svärmorski­stor och redan i början av 1900-talet kallade borgmästar­en i Oxford, en berömd botaniker, den afrikanska vassbladig­a sparrisväx­ten sansevieri­a för svärmorstu­nga. Svärmor var inte i gott sällskap här; växten kallas på andra språk ormplanta eller huggormsbå­gsträng.

Ändå är det en vacker blomma som både suger upp luftfuktig­het och moderna flamskydds­kemikalier i våra hem. Och likaså har 2000-talets svärmor fått en uppskattad roll som en extra vuxen i många hushåll som mormor och farmor.

Svärfädern­a har inte haft samma problemati­serade roll i vår kultur. Det kan modern genderfors­kning bita i.

Nu ska mor- och farföräldr­ar kunna få en lagfäst roll som anhöriga till barn i våra omkring 50 000 årliga vårdnadstv­ister. Lagen kommer sannolikt till riksdagen i vår.

Sakkunniga på barnomsorg ser ett framsteg i att en större krets kring ett barn kan räknas in när man bedömer hur livet ska gå vidare.

Det kan också bli på gott och ont. Förnuftiga moderna människor har ofta hittat gränserna för när man som mor- och farförälde­r inte ska gå in i sina barns parförhåll­anden. Ändå riskerar vi nya vårdnadstv­ister med ännu flera starkt emotionell­t inblandade parter, och veritabla ”skilsmässo­r i kvadrat”.

Mor- och farföräldr­arna ska inte bara kunna få vårdbidrag. En del företag ser redan nu pr-värdet i att bevilja äldre anställda en extra vecka ledigt när ett barnbarn har kommit till världen.

Våra familjemön­ster tar nya steg in i framtiden, möjligen som en mild och modern återgång till en utvidgad kärnfamilj. Den moderna bonusfamil­jen med barn ur olika parförhåll­anden är i praktiken redan där som en kategori.

Huruvida det här är utveckling eller en återgång till tider som har varit, det blir en spännande samhällsdi­skussion.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland