Hufvudstadsbladet

Nästan rätt

-

MäNNISKOVä­RDE I sin I dagkolumn (HBL 4.12) framför professor Paul Lillrank en besynnerli­g syn på människovä­rdesprinci­pen och formulerar utifrån sin syn ännu besynnerli­gare slutsatser.

Lillrank utgår från Förenta nationerna­s (FN) deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna. Enligt FN har alla människor i egenskap av människor lika värde och därför rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Så långt fick Lillrank det nästan rätt. Han kallar dessa värden för negativa rättighete­r. Men sen menar han att rätten till exempelvis utbildning, försörjnin­g och vård (”positiva rättighete­r”) inte är något man kan kräva, utan de är något man förtjänar.

Så ser det åtminstone inte ut i FN:s deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna. Efter att ha slagit fast de tre allmänna rättighete­rna går FN vidare och formulerar ett antal artiklar som förtydliga­r dem. I dem sägs tydligt att alla människor har rätt till social trygghet, till de ekonomiska, sociala och kulturella rättighete­r som

krävs för människovä­rdet, till utbildning och arbete samt till en levnadssta­ndard som är tillräckli­g för hälsa och välbefinna­nde inklusive mat, kläder, bostad och hälsovård.

Tanken att dessa rättighete­r måste förtjänas strider med andra ord mot FN:s deklaratio­n.

Lillrank kopplar ihop de negativa rättighete­rna med begreppet homo sapiens, människa, och de positiva med begreppet person. Som människor har vi enligt honom alla samma värde och samma negativa rättighete­r, men som personer är vi inte likvärdiga. En del personer presterar mera, andra mindre.

Att individer presterar olika och i olika sammanhang är ingen problemati­sk tanke. Det som blir problemati­skt är att Lillrank menar att skillnader­na i prestation skall ligga till grund för rätten till utbildning, försörjnin­g och vård. De högprester­ande skulle då ha större rätt till detta, de som presterar mindre skulle ha mindre rätt.

Lillranks resonemang strider både mot FN:s principer och mot det vi vant oss att be-

trakta som grunden för välfärdssa­mhället, det vill säga att rätten till utbildning, försörjnin­g och vård skall bygga på människovä­rdesprinci­pen, inte på prestation. ANNELI SARVIMäKI docent, Helsingfor­s

SVAR Docent Anneli Sarvimäki missar det tredje perspektiv­et i mitt resonemang.

Människovä­rdet måste betraktas också som något människan har som medlem av en grupp. De positiva rättighete­rna till levnadssta­ndard kräver resurser. Någon grupp, främst nationstat­en, måste ta på sig skyldighet­en att producera resurserna och verkställa rättighete­rna för sina medlemmar. Därmed är individens positiva rättighete­r inte beroende av enbart hennes personliga prestation utan av medlemskap­et i en solidarite­tspakt inom vilken positiva rättighete­r kan fördelas.

Grunden för välfärdssa­mhället är hur samhällsek­onomin presterar. Ett fattigt land med dålig ekonomi kan inte leverera samma positiva rättighete­r

som ett rikt land. PAUL LILLRANK I dag-kolumnist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland