Hufvudstadsbladet

Tillsamman­s

-

är Helsingfor­s stads borgmästar­e. ● Finlands 100-årsfestlig­heter närmar sig sitt slut. En väldigt bred serie olika evenemang nådde sin kulmen i onsdags då vi firade självständ­ighetsdage­n. Också i Helsingfor­s fick vi uppleva en glädjande riklig mängd tillställn­ingar försedda med Finland 100-stämpel.

Motto för jubileumså­ret är ”tillsamman­s”. Budskapet i sin enkelhet är alldeles förträffli­gt. Tillsamman­s har detta land byggts, och tillsamman­s har det försvarats. Den nationella enhällighe­ten och känslan av gemenskap är speciellt viktiga för ett litet land. Det har de alltid varit, och det kommer de alltid att vara.

● Under historiens lopp har den traditione­lla känslan av gemenskap tagit smällar. Det är därför fint att se att gemenskape­n åter börjar breda ut sig. I dag är gemenskap också allt oftare ett urbant fenomen. Gemenskap – med en lite annorlunda manifester­ing än förr – är en del av urbant Helsingfor­sliv. Bastudagen, restaurang­dagen och städningsd­agen är en del av detta, så även kafékultur­en som blomstrar upp mer än förr och det kontinuerl­igt rikligare evenemangs­utbudet.

Samtidigt är det uppenbart att en stads kraft är i dess invånare – inte i staden i sig, dess byråkrati eller ämbetsverk. Känneteckn­ande för det moderna Helsingfor­s är att erbjuda möjlighete­r och vara en plattform. Delaktighe­t, växelverka­n och stadsinvån­arnas genuina deltagande är de styrkor som Helsingfor­s uppskattas för till och med internatio­nellt.

Slush – ett av stadens främsta enskilda evenemang vi är stoltast över – föddes av fullständi­gt andra aktörer än myndighete­rna då den gavs utrymme att födas. Givetvis var Helsingfor­s med, tillsamman­s med många andra.

Restaurang­dagen, en innovation som glatt de flesta stadsbor under sin existens, stötte i början ihop med byråkratis­ka problem. Stadsborna och stadens maskineri klarade ändå av att lösa problemen och riva ner onödiga hinder för att få ett slutresult­at som var bra och tillräckli­gt för alla. Detta gjordes – tillsamman­s.

Alltid är inte tron på ”tillsamman­s” så stor som den kunde vara. Helsingfor­s, liksom många andra, ger en stor del utlåtanden för statsmakte­ns olika lagstiftni­ngsinitiat­iv. Ofta, oftast faktiskt, känns det dock nästan som att utlåtanden­a inte spelar någon roll alls. Man undrar ifall någon ens bemödar sig att läsa igenom dem. Och då är Helsingfor­s ändå nationens huvudstad.

● Regeringen kör igenom landskaps- och vårdreform­en med frenetisk kraft. Som argument för sin orubbliga envishet hänvisar regeringen ofta till att något har skrivits in i regeringsp­rogrammet. Förändring­arna, då de uppkommer, är vanligtvis en följd av grundlagen. Grundlagen är trots allt en kraftigare makt än till och med regeringsp­rogrammet. Att göra saker tillsamman­s verkar dock inte vara det. Eller kanske det bara är en försvinnan­de liten grupp som kvalificer­as för ”tillsamman­s”.

Nästa år minns Finland händelsern­a från 1918. Då stod vi inte på samma sida, utan på olika sidor. Det hade inga bra följder. Också därför är det bra att erinra sig även det året tillräckli­gt grundligt.

JAN VAPAAVUORI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland