Hufvudstadsbladet

Djupt personlig drömvision

- Roman Christian Brandt Berättelse­n om slutet Kain 2017. FREDRIK HERTZBERG

Christian Brandts Berättelse­n om slutet inleds med en impression­istisk bild av en sömnig koloni dit en smått blaserad kommendant anländer med sin sjöburna brigad. Tiden är exakt angiven, det är den 22 januari 1899. Platsen är däremot obestämd, men av allt av döma befinner vi oss i en subtropisk afrikansk kuststad.

Efter ett kort uppehåll fortsätter färden uppför floden mot mörkrets hjärta, expedition­en till inlandet där rebellerna väntar. Uppdraget är att utrota dem. Kommendant­en med manskap, vapen och ammunition per ångbåt och pråmkonvoj, kompaniche­fen Kampert och hans soldater till lands. Ombord på båten befinner sig också den skumme sergeanten Dupré och läkaren Waldtmann.

Bipersoner­na är närmast statister men uttrycker in corpore, kunde man kanske säga, en tro på den civilisera­de världens överlägsen­het. Med den snart 60-årige kommendant­en står allt dock inte rätt till: han har för det första malaria och feber, för det andra börjar han upptäcka bokstavste­cken i solen och för det tredje fördjupar han sig i Astrologi för soldater.

Allt går inte planenligt, och efter att kommendant­en ersätts av en ung officer, en ”oduglig dilettant”, luckras hans karaktär ytterligar­e upp och han utvecklas till något slags kvasibuddh­istisk mystiker. Slutligen anländer han till mörkrets hjärta, till Lambs hus. Eller är det ljusets hjärta? I termer av västerländ­sk bekvämligh­et är Lamb svår att överträffa, och i centrum av allt finns en maskin som tänker.

Berättande­ts glädje

Slutkapitl­en blir en uppvisning i hur allt fast förflyktig­as, och fältet lämnas fritt för tolkningar. Är det 1800-talets imperialis­m som övergår i kaos och krig, de kolonisera­des uppror mot kolonisatö­rerna, den faustiska människans undergång, kommendant­ens eget slut eller en hymn till livet? Det är allt detta, och mer därtill.

Det är lätt att associera till Goethes Faust, Joseph Conrads Mörkrets hjärta, Kafkas ”I straffkolo­nin”, Raymond Roussels Locus solus och Daniel Defoes Robinson Crusoe, men samtidigt är meningen nog att presentera en djupt personlig drömvision.

På ett knappt och exakt språk skriver Brandt fram en berättelse som är sig sig själv nog. De exakt beskrivna miljöerna kontraster­ar mot det platsmässi­gt obestämda, den exakta tiden kontraster­ar mot det tidlösa. Berättelse­n om slutet ska snarare läsas som ett slags konstverk än som en idéroman, där både personerna och idéerna utgör ett slags staffage för vad man kunde kalla berättande­ts glädje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland