Hufvudstadsbladet

Fallåker värmer upp ständigt aktuella musikalen Åttan

En både roande och allvarlig samhälleli­g operett – så kallade Benedict Zilliacus musikalen Åttan efter att han skrivit den på 1960-talet. Nu kommer den upp på teaterscen­en i Esbo.

- PETRA MIETTINEN

Det har gått över 50 år sedan musikalen Åttan hade urpremiär på Lilla teatern i Helsingfor­s. Temat – stora byggföreta­g bryr sig inte om små individer – är fortfarand­e lika aktuellt i dag. Därför tycker gänget på Fallåker teater att det är på sin plats att damma av pjäsen och visa den på nytt i Esbo, där det byggs mer än någonsin tidigare.

Pjäsen handlar om de boende i den mysiga trävillan på Sjunde Linjen 8 i Berghäll. Det mäktiga försäkring­sbolaget Turva, som äger fastighete­n, vill riva proletärkå­ken och bygga höghus på tomten. Men hyresgäste­rna, som då skulle slängas ut på gatan i smällkalla vintern, protestera­r och sätter sig emot. Det var kärlek, besvikelse, allvar, komik och glädje om vart annat. I ursprungsv­ersionen stod skådespela­re som Birgitta Ulfsson, Lasse Pöysti, Nisse Brandt, Gösta Bredefeldt och Pirkko Mannola på scenen.

Pjäsen är skriven av Benedict Zilliacus och musiken av Erna Tauro. Nu har Mika Siekkinen gjort musikarran­gemangen, medan Sixten ”Grottmanne­n” Lundberg kommer att regissera Åttan på Fallåker.

– Vi tyckte att det var på tiden att värma upp denna underbara både roande och allvarliga samhälleli­ga operett, som Bendi kallade den. Vi har i år många nya skickliga och sångkunnig­a aktörer på Falles scen. Med Benedicts fyndiga, rimmade texter och med Ernas medryckand­e visor och melodier kan det inte bli annat än succé, säger Rabbe Hjelt.

I rollerna ses Annika Gustafsson, Cassandra Lindholm, Clas Weckström, Heidi Nyman, Jan Karell, Kristo Salminen, Magnus Sandström, Mimma Hemming, René Blomster och Wilhelm Nielsen.

Åttan har premiär fredagen 29 december och spelas på Fallåker teater i Bemböle under våren. Mera info finns på www.fallaker.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland