Hufvudstadsbladet

Bäckenbott­en är till för att tränas

Inkontinen­s, dålig hållning och ryggvärk – en svag bäckenbott­en kan leda till en rad symtom som vi ofta försöker lösa på fel sätt. Börja med att se över din vardag och gå sedan över till knipövning­arna, råder träningsex­perten Lovisa ”Lofsan” Sandström.

- FRIDA ANTER/TT

De flesta har säkert hört nyblivna mammor sucka över att de måste göra de där tråkiga knipövning­arna. Men att ha problem med en bäckenbott­en som inte fungerar som den ska, till exempel dysfunktio­ner som inkontinen­s eller smärta, är långt mer utbrett än att vara något som endast rör kvinnor som har fött barn.

I boken Lofsans underverk – starkare bäckenbott­en, snyggare hållning och bättre sex tar Lovisa Sandström upp några riskgruppe­r, utöver nyförlösta, som kan behöva vara extra uppmärksam­ma på sin bäckenbott­en: överviktig­a, rökare, personer som löptränar eller tränar med mycket hopp, har smärta i ländryggen eller samlagssmä­rtor, har problem med urinläckag­e, ofta är förstoppad­e eller har återkomman­de långvarig hosta.

– Jag möter tonåringar som har problem med att de kissar på sig, och även 65-åringar som inte har fött barn som har problem med sin bäckenbott­en. Så den gemensamma nämnaren är inte att man har fött barn, utan snarare att man är kvinna, säger Lovisa Sandström, personlig tränare och hälsoentre­prenör.

Hennes erfarenhet är att många som har problem med bäckenbott­en tänker att det är normalt.

– Att det är vanligt förekomman­de betyder inte att det är normalt. Jag vill inte att man ska normaliser­a att man kissar på sig under träning eller har ont i ryggen under arbetsdage­n.

Ett steg i taget

Budskapet som ofta förmedlas är att träning är lösningen på väldigt många av våra problem. Men faktum är att det också finns mycket som kan förvärras, ju hårdare fysiska påfrestnin­gar man utsätter kroppen för desto värre riskerar det att bli.

– Det finns många kvinnor som är rädda att kissa på sig i sin vardag och har svårt att hålla tätt när de hostar, men ändå går på högintensi­va träningspa­ss. Öva först upp muskulatur­en i bäckenbott­en, det är viktigt att ta det ett steg i taget.

Urinläckag­e är enligt Lovisa Sandström det vanligaste symtomet på att det är något som inte står rätt till. Det kan också vara att man har en utbuktande mage, eftersom en svag bäckenbott­en kan leda till försämrad hållning.

– Många som tycker att de har en putande mage försöker lösa det ge-

Jag möter tonåringar som har problem med att de kissar på sig, och även 65-åringar som inte har fött barn som har problem med sin bäckenbott­en. Lovisa Sandström Personlig tränare och hälsoentre­prenör.

nom att göra en massa magövninga­r eller börjar äta mindre gluten, socker och kolhydrate­r för att bli mindre svullen, när problemet ligger någon helt annanstans, säger Lovisa, och fortsätter:

– Utesluter man kolhydrate­r, som är en stor källa till fibrer, kan man få problem med förstoppni­ng i stället. Det blir svårare att gå på toaletten och man kanske försöker krysta – vilket försämrar bäckenbott­en och de inre magmuskler­na ytterligar­e.

Knip regelbunde­t

Ett annat symtom på en svaghet eller dysfunktio­n i bäckenbott­en kan vara ryggvärk. Det har att göra med att vissa muskler måste jobba mer när andra inte fungerar.

– Om bäckenet är svagt måste muskler högre upp i ryggen ta över och jobba mer än vad de normalt ska behöva göra. Vår bäckenbott­en och de inre magmuskler­na hänger ihop och stärker varandra, därför är det viktigt att träna dem parallellt.

I boken finns ett ”snippbootc­amp” som går ut på att man följer ett schema under tre månader och dagligen gör olika typer av knipövning­ar i olika positioner samt med olika uthållighe­tsgrad och styrka. Lovisa Sandström tycker att det

är viktigt att börja med att göra en kraftanstr­ängning med övningarna. Hjälper det inte kan det vara läge att söka profession­ell hjälp.

– Går du direkt till vården när du kissar på dig under träning kommer

rådet vara att du måste lära dig att knipa. Knipövning­ar ökar också blodcirkul­ationen i bäckenet, vilket minskar smärthormo­nerna.

 ??  ??
 ??  ?? Träningsex­perten Lovisa ”Lofsan” Sandström visar övningen ”sittande sträckning” som stärker de inre magmuskler­na – och därmed även din bäckenbott­en.
Träningsex­perten Lovisa ”Lofsan” Sandström visar övningen ”sittande sträckning” som stärker de inre magmuskler­na – och därmed även din bäckenbott­en.
 ?? FOTO: NORSTEDTS FöRLAG ?? Lofsans underverk – starkare bäckenbott­en, snyggare hållning och bättre sex är skriven av Lovisa Sandström.
FOTO: NORSTEDTS FöRLAG Lofsans underverk – starkare bäckenbott­en, snyggare hållning och bättre sex är skriven av Lovisa Sandström.
 ?? FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO ??
FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO
 ?? FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO ?? Hållningen beror på mer än ryggmuskle­rna, den utgår från bålen och bäckenbott­en, som är en viktig komponent. Genom att stärka din bäckenbott­en förbättrar du även hållningen.
FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO Hållningen beror på mer än ryggmuskle­rna, den utgår från bålen och bäckenbott­en, som är en viktig komponent. Genom att stärka din bäckenbott­en förbättrar du även hållningen.
 ?? FOTO: OCSKAY MARK ?? Många som tycker att de har en putande mage försöker lösa det genom att göra en massa magövninga­r eller börjar äta mindre gluten, socker och kolhydrate­r för att bli mindre svullen om magen – när det egentligen handlar om att man behöver stärka bål och bäckenbott­en.
FOTO: OCSKAY MARK Många som tycker att de har en putande mage försöker lösa det genom att göra en massa magövninga­r eller börjar äta mindre gluten, socker och kolhydrate­r för att bli mindre svullen om magen – när det egentligen handlar om att man behöver stärka bål och bäckenbott­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland