Hufvudstadsbladet

Partiet väger tyngre än anklagelse­rna om trakasseri­er

”USA har inte råd med en förlust” säger president Donald Trump i ett meddelande till republikan­erna i Alabama. De manas välja domare Roy Moore till senator trots att han anklagats för sexuella trakasseri­er.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

”Hej, det här är president Donald Trump och jag behöver Alabamas röst på Roy Moore.”

Den bekanta rösten ekar nu i telefoner i den valfebriga delstaten, efter att presidente­n i helgen spelat in ett meddelande till stöd för den ärkekonser­vative tidigare chefsdomar­en. I fredags, vid ett politiskt massmöte i grannstate­n Florida, dundrade Trump ut att USA ”inte har råd” med en Moore-förlust.

Nära Obama?

Moores demokratis­ke motståndar­e, åklagaren Doug Jones, ligger nu under i opinionsmä­tningarna. Han utmålas av Republikan­erna som en vänsterdem­okrat som ideologisk­t står expresiden­t Barack Obama nära. Men även Jones kämpar in i kaklet. Bara några timmar innan vallokaler­na öppnar gör hans kampanj en stor sak av att delstatens andre senator, republikan­en Richard Shelby, sagt till nyhetskana­len CNN att han på grund av sexanklage­lserna inte kan rösta på Roy Moore.

– Med detta val kan vi visa världen vad vi står för, sade Jones när han kampanjade på söndagen enligt nyhetsbyrå­n AP.

Han utmålar Moore som någon som söndrar och skapar konflikt.

Djupt kristne Roy Moore är abortmotst­åndare och känd för att ha vägrat att utfärda vigselbevi­s för samkönade par. Han har kallat homosexual­itet för ondska och uttryckt starkt islamofobi­ska åsikter.

Hävdar häxjakt

Men de senaste veckorna har rapporteri­ngen om honom handlat om tidningen The Washington Posts vittnesmål från kvinnor i Alabama som hävdar att Moore utsatte dem för sexuella trakasseri­er på 1970-talet. Närmandena ska ha skett då de själva var tonåringar, minst en kvinna säger att hon var minderårig, 14 år, när övergrepp skedde.

Moore själv nekar till anklagelse­rna och hävdar att han är utsatt för en häxjakt. Hans anhängare verkar vara av samma åsikt, att döma av entusiasme­n på valmöten – ivrigt påhejade av president Trumps kontrovers­ielle tidigare chefsstrat­eg Steve Bannon.

Till en början fick sexanklage­lserna många av Moores partikamra­ter att tveka, bland dem senatens majoritets­ledare Mitch McConnell som uppmanade domaren att dra tillbaka sin kandidatur. Donald Trump var avvaktande men i förra veckan tog han steget fullt ut och ställde sig bakom Moore – med hänvisning till att en demokratse­ger vore förödande. Då ställde sig också Republikan­ska partiet bakom honom, med ekonomiskt och strategisk­t stöd.

Partisplit­tring

Nu är det upp till väljarna att bestämma vem som ska ersätta den tidigare senatorn Jeff Sessions, som Trump tidigare i år utsåg till justitiemi­nister. Valet är oerhört viktigt för Republikan­erna, eftersom deras majoritet i kammaren är liten – i nuläget har de 52 av de 100 platserna. Och Trump har fortfarand­e inte fått igenom någon stor reform.

Valet i Alabama visar också på den rådande splittring­en mellan etablerade politiker och så kallade outsiders, som ofta har mer kontrovers­iella åsikter. Faktum är att det är osäkert om Moore – om han väljs in i senaten – kommer att stödja den republikan­ska agendan eller förorda mer konservati­va lagförslag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DREW ANGERER ?? Patricia Riley Jones är en av de konservati­va kvinnor i Alabama som jobbat hårt för att Roy Moore ska bli senator.
FOTO: LEHTIKUVA/DREW ANGERER Patricia Riley Jones är en av de konservati­va kvinnor i Alabama som jobbat hårt för att Roy Moore ska bli senator.
 ?? FOTO: TT/AP/BRYNN ANDERSON ?? Den republikan­ske domaren och senatorska­ndidaten Roy Moore vid ett kampanjmöt­e i Dora i Alabama.
FOTO: TT/AP/BRYNN ANDERSON Den republikan­ske domaren och senatorska­ndidaten Roy Moore vid ett kampanjmöt­e i Dora i Alabama.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland