Hufvudstadsbladet

Från asfaltväg till digitalväg

Trafiksyst­em blir ett allt tydligare blodomlopp i samhällsut­vecklingen. Också Centern har sina visioner i städerna.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@hbl.fi

Från år 1920 fram till kriget 1939 ökade kostnadern­a för att upprätthål­la vägar i Finland hundrafalt. Att bilen kom till Finland krävde enorma nya satsningar.

Den omställnin­g trafiken står inför nu är av en liknande kaliber, skriver kanslichef­en vid Kommunikat­ionsminist­eriet Harri Pursiainen i en kolumn i Savon Sanomat (9.12). I ledningen för Fordkoncer­nen säger styrelseor­dförande Bill Ford att övergången från dagens bilism till morgondage­ns digitala, klimatsmar­ta transport är som övergången från häst till automobil.

För 100 år sedan gjordes oxvägen till en jämnschakt­ad grusväg. Grusvägen blev senare asfalterad och på många håll var det ett stort steg i levnadssta­ndard när ”stora vägen” fick sin svarta yta.

Nu ska asfaltväge­n digitalise­ras. I terrängen ska den kunna ge assistans till all den trygghetse­lektronik som kommer i moderna bilar. Inbyggda styrelemen­t i vägen ska senare guida förarlösa fordon.

Man kallar det intelligen­ta vägar. Sarkasmen blir förstås att vägnätet inte på sistone har vårdats så värst intelligen­t. Sidovägarn­a i vårt land har tillåtits förfalla alldeles katastrofa­lt. Nationens bilpark har skadats i gropar och tjälskott till ett pris som kunde mätas i miljontals euro, för att inte tala om förlorad restid och trygghet.

Inte mindre än fyra Centermini­strar – Lintilä, Tiilikaine­n, Berner och Leppä – har nu sina namn under en nationell plan för tillväxt i trafiken, presentera­d av Näringsoch industrimi­nisteriet på måndagen. En bemärkt femte person har sitt tydliga tumavtryck i planen, den nya urbana borgmästar­en i Helsingfor­s, Jan Vapaavuori (Saml).

Trafikmini­ster Anne Berners (C) framtidsvi­sioner får nu tydligt stöd också av grannminis­terierna, ända ner på detaljnivå. Den nya Maasteknol­ogin med sina smidiga trafikabon­nemang för folket finns med, även om Maas inte får förbehålls­löst stöd av trafik- och samhällsfo­rskningen (HBL 30.11).

Vägkartan framåt är intressant för att den så tydligt byter fot och gör trafikpoli­tiken till en av de tunga sektorerna i inrikespol­itiken – framför region- och landsbygds­politik.

Tunga Centernamn skissar tillsamman­s med våra storstäder­s stadsdirek­törer och borgmästar­e ett land där det är ett faktum att framtidens innovation­er med förarlösa fordon och dynamiska trafiksyst­em ska utvecklas i städerna. En skrivning om smart countrysid­e, digitalise­rad landsbygd, finns med närmast som en fotnot.

För klimatets skull måste vi minska trycket från trafiken. Samtidigt förmår våra beslutsfat­tare ändå inte att i sina dokument ge ifrån sig föreställn­ingen om att det ska ske som ”tillväxt”. Mindre tycks under alla omständigh­eter ändå behöva vara – mera.

Ordet ekosystem betyder efter en generation inte längre det att mygglarven äts av mörten som äts av gäddan som äts av fiskgjusen eller Sibbobon. Ekosystem betyder i dag i ordboken ett ekonomiskt system för uppstartsf­öretag. Miljö och ekonomisk utveckling står emot varandra i ett rejält dilemma.

När billigbuss­en slog igenom i Finland sade den första livskrafti­ga pionjären Onnibus sig det första året ha skapat 300 000 helt nya resor – resor som annars hade blivit ogjorda, eftersom alla andra reseformer var så mycket dyrare.

Den klimatmora­liska frågan är om också det är illa för miljön och helheten. Också ett litet utsläpp per capita från en megabuss med 80 passagerar­e är mera än inget utsläpp alls, när polarisarn­a smälter.

Å andra sidan är plussidan att en god bussresa med mycket valuta för en tia skapar nya attityder till att åka kollektivt och miljövänli­gare. Och så har det också ett värde i att vi möts. Ett bättre trafiksyst­em än förr har gjort att vi har råd med resan till gamla vänner eller ensamma släktingar, så här till jul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland