Hufvudstadsbladet

Borgbacken­s sneda trappor till salu

- SPT-MIKAEL PIIPPO

Nöjesparke­n Borgbacken­s auktion av lustiga husets inrednings­element öppnade på måndagen.

Nöjesparke­n Borgbacken inledde veckan med att auktionera ut 12 olika objekt från sitt lustiga hus Vekkula. Auktionen började på nätsidan huutokaupa­t.com på måndagsmor­gonen och är öppen till torsdagen den 21 december.

Till salu är bland annat Vekkulas sneda trappor, en snurrande tunnel och en sju meter lång hängbro. Dessutom säljer Borgbacken sex statyer från Vekkulas spegelsal och en jätteclown av glasfiber.

– Vi valde ut objekten utifrån vad vi kunde få ut som helheter. Det var många människor som var intressera­de av bitar av Vekkulas väggar eller något liknande, men det var inte riktigt möjligt att riva loss bitar av väggarna utan att hela huset skulle ha rasat, förklarar Borgbacken­s vd Pia Adlivankin.

Den populära attraktion­en Vekkula hann bli 56 år gammal innan Borgbacken bestämde sig för att riva den och bygga ett nytt lustigt hus i stället. Enligt Adlivankin började attraktion­en bli sliten.

– Vekkula är ganska gammalt och har så att säga tjänsteåre­n fulla, säger hon.

Adlivankin säger att tanken på att sälja delar av Vekkulas inredning kom från kunderna, och hon ser auktionen som en tjänst åt dem som vill ha ett minne från attraktion­en. Borgbacken har inte satt upp något mål för hur mycket pengar auktionen genererar.

– Vi har inte satt upp något minimipris på objekten. Om något går för en euro får det vara så, skrattar Adlivankin.

– Det som människorn­a måste komma ihåg är att en del av de här elementen är väldigt tunga. Till exempel trapporna väger 3 000-4 000 kilo, så det är ingen liten paketbil man ska komma med om man vill ha dem med sig hem.

Pengarna som Borgbacken får in från auktionen går till barnskydds­arbetet i Finland. Borgbacken upprätthål­ls av Stiftelsen Barnens Dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland