Hufvudstadsbladet

Den ryska närvaron i Syrien försvinner ingenstans

Putin besökte nyss för första gången de ryska trupperna i Syrien– för att önska dem lycklig hemresa. En stor del av de ryska trupperna blir hemförlova­de. Men det betyder inte att Putin har några som helst planer på att lämna Syrien.

- @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA – Ni återvänder segerrika hem till era nära och kära. Fosterland­et väntar på er. Lycklig resa och tack för att ni gjorde er plikt, sade Vladimir Putin till de hemvändand­e ryska trupperna i Syrien i går.

Över två år efter att Ryssland inledde sin operation i Syrien gjorde alltså Putin sitt första besök på den ryska basen Khmeimim. Samtidigt meddelade han att en stor del av de ryska trupperna nu åker hem. Det har han sagt tidigare – men att han nu besökte Khmeimim för att personlige­n tacka de ryska soldaterna och samtidigt träffa Syriens president Bashar al-Assad var en stark symbolisk gest.

Khmeimim ligger ett femtontal kilometer söder om Latakia, mitt i tätorten kring den alawitiska staden som är ett av president Bashar al-Assads starkaste fästen. När jag besökte basen tillsamman­s med ryska förvarsmin­isteriet i september såg jag en skylt i Latakia med texten ”Syrien och Ryssland är tillsamman­s. Tack Ryssland!” på ryska. I de här delarna av Syrien är den ryska närvaron inte bara populär – den betraktas som en livförsäkr­ing.

Den ryska basen Khmeimim kom- mer definitivt inte att tömmas. Inte heller kommer den ryska närvaron i Syrien att försvinna. Putin har inte lagt ned flera miljarder dollar på att vinna kriget åt Bashar al-Assad bara för att därefter lämna Syrien.

– Om terroriste­rna återvänder kommer vi att slå till mot dem på ett sätt som de aldrig har skådat, sade Putin till soldaterna i Khmeimim.

Förra veckan meddelade ryska generalsta­ben att Syrien nu är helt och hållet befriat från IS. Putin sade då att Ryssland har fullföljt sin uppgift och att resultatet var en ”fullständi­g seger” över terroriste­rna.

Insats för miljarder

De exakta kostnadern­a för den ryska operatione­n i Syrien har Ryssland inte redogjort för. Opposition­spartiet Jabloko räknade i somras ut att de uppgår till mellan 108 och 140 miljarder rubel, motsvarand­e ungefär 2,5 miljarder dollar. Försvarsmi­nisteriet avvisade dessa uppgifter. President Putin har aldrig nämnt någon exakt siffra utan vidhåller att pengarna tas ur budgeten för ryska arméns övningar och att den överstigan­de delen inte är betydande. Något som är svårt att tro med tanke på att kostnadern­a bara för bombkampan­jerna när de pågick som intensivas­t uppgick till mellan 2,3 och 4 miljoner dollar per dag, enligt beräkninga­r av oberoende ryska medier.

Ryssland meddelade redan våren 2016 att man skulle trappa ner på operatione­n. Det löftet var man tvungen att ta tillbaka när det visade sig att de syriska trupperna inte klarade av att fortsätta kriget på egen hand. Ryssland fortsatte då kriget och intensifie­rade samtidigt utbildning­en av syriska trupper. Två utbildning­scentrum grundades för ändamålet.

Enligt Ryssland övergår krigsopera­tionen nu i en polisiär fas. De ryska soldaterna som ska lämna Syrien gör det enligt planerna fram till slutet på år 2017 och Ryssland behåller både flygbasen i Hmeimim och flottbasen utanför Tartus.

Ryska försvarsmi­nisteriet bekräftar att 38 ryska medborgare har dött i striderna i Syrien. Ryska medier har dock räknat ut att den verkligen siffran är över 60.

”När jag besökte basen tillsamman­s med ryska förvarsmin­isteriet i september såg jag en skylt i Latakia med texten ’Syrien och Ryssland är tillsamman­s. Tack Ryssland!’ på ryska.”

ANNA-LENA LAURéN

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ MIKHAIL KLIMENTYEV ?? Vladimir Putin poserade med bland annat Bashar al-Assad och ryska försvarsmi­nistern Sergej Shoigu (t.v.) på den ryska flygbasen Khmeimim.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ MIKHAIL KLIMENTYEV Vladimir Putin poserade med bland annat Bashar al-Assad och ryska försvarsmi­nistern Sergej Shoigu (t.v.) på den ryska flygbasen Khmeimim.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland