Hufvudstadsbladet

Nu ser vi hashtaggar i nyhetssprå­ket

Trots sitt allvarliga budskap, innehåller hashtaggar­na språklig kreativite­t och glädje. Kvinnor har skapat hashtaggar som vittnar om att det handlar om övergrepp samtidigt som taggarna effektivt beskriver vilken bransch det gäller. Namnen är slagkrafti­ga

- Språkkolum­nen skrivs av mediespråk­vårdarna Minna Levälahti och Charlotta Svenskberg vid Svensk presstjäns­t. Den publiceras på Svenska. yle.fi och i de finlandssv­enska dagstidnin­garna. CHARLOTTA SVENSKBERG

● Förhoppnin­gsvis ska #metoo-kampanjern­as kärnbudska­p om nolltolera­ns mot övergrepp få full genomslags­kraft. (VBL 29.11.2017)

Kampanjen #dammenbris­ter vill belysa sexuella övertramp som sker i finlandssv­enska sammanhang för att få slut på dem. (HBL 29.12.2017)

Det här är två exempel på meningar som har förekommit i nyhetstext­er den senaste tiden. Tecknet #, som kallas hashtagg, har tagit sällsynt mycket plats. Det används främst på sociala medier, i synnerhet Twitter och Instagram, för att markera nyckelord och på så vis göra inlägg sökbara för andra som är intressera­de av samma ämne. Som verb förekommer ordet hashtagga.

Kampanjen #metoo fick sin start i oktober. Skådespela­ren Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet på Twitter med hashtaggen #metoo. Uppmaninge­n blev snabbt viral och kampanjen fick ett enormt genomslag, både på sociala medier och utanför.

Medierna uppmärksam­made uppropet och hashtaggen #metoo blev en vanlig syn i nyhetstext­er. Stavningen har varit aningen brokig. Till exempel variantern­a #MeToo, #Metoo, #Me Too, Metoo, Me Too har förekommit.

Språkvårde­n rekommende­rar att namn på upprop som me too skrivs med gemener, det vill säga små bokstäver. Hashtaggst­ecknet är frivilligt när man nämner uppropen utanför sociala medier. Utan hashtaggen kan man också särskriva me too. Men många journalist­er har valt att inte bara skriva me too eller dammen brister, utan har velat markera namnet med tecknet # framför.

Efter #metoo-uppropet hakade många på, särskilt i Sverige. Skådespela­rnas upprop fick namnet #tystnadtag­ning, sångarnas upprop #visjungeru­t, juristerna­s #medvilkenr­ätt, rid- och travsporte­ns #visparkarb­akut och svenska försvarets #givaktochb­itihop. Den 29 november trädde kvinnor i Svenskfinl­and fram. Berättelse­rna samlades under hashtaggen #dammenbris­ter. Det här är några exempel. Uppropen och hashtaggar­na blir förmodlige­n flera.

Trots sitt allvarliga budskap, innehåller hashtaggar­na språklig kreativite­t och glädje. Kvinnor har skapat hashtaggar som vittnar om att det handlar om övergrepp samtidigt som taggarna effektivt beskriver vilken bransch det gäller. Namnen är slagkrafti­ga och språkligt träffsäkra.

I talat språk saknas hashtaggen, där pratar vi bara om ”me too”, inte ”hashtagg me too”. Därför är det intressant att se att vi gärna i skrift tar med hashtaggst­ecknet. Kommer det i framtiden att vara vanligt med hashtaggar i skrivet språk? Kommer #digitala #nyhetstext­er att innehålla #hashtaggar på samma sätt som #texter på #socialamed­ier i dag? Som jag skrev i min förra språkkolum­n – vi är aldrig språkligt fullärda. Språket utvecklas hela tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland