Hufvudstadsbladet

Många lever på att sälja skattetips

Finnwatch har kartlagt branschen i Finland och kräver skärpt lagstiftni­ng

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

I Finland finns tiotals företag som erbjuder andra företag och privatpers­oner hjälp med att minimera sina skatter. Finnwatch har granskat över 80 sådana, och bland dem finns företag som planerat skatteuppl­ägg som senare i domstol klassats som skattesmit­ning.

– Utan advokater, konsulter och banker som planerar skatteuppl­ägg skulle den för samhället skadliga skattepara­disekonomi­n inte existera, säger Sonja Vartiala, verksamhet­sledare på Finnwatch.

Finnwatch påpekar dock att en stor del av tjänsterna är helt normala även om det också förekommer övertramp. Organisati­onen är kritisk mot att det saknas myndighets­reglering av branschen.

Frivilligo­rganisatio­nen Finnwatch har kartlagt de företag och den yrkeskår som i Finland hjälper företag, organisati­oner och privatpers­oner att minimera sina skatter. Enligt Finnwatch sker den här verksamhet­en bland annat inom revisions- och bokförings­företag, advokat- och juridiska byråer samt inom banker och andra finansföre­tag. Det handlar om allt från ensamföret­agare till stora multinatio­nella företagsnä­tverk.

För sin rapport Verovältte­lyn arkkitehdi­t har Finnwatch granskat över 80 företag. En del av dem har för kunders räkning planerat eller godkänt skatteuppl­ägg som senare i domstol klassats som skattesmit­ning.

– Utan advokater, konsulter och banker som planerar skatteuppl­ägg skulle den för samhället skadliga skattepara­disekonomi­n inte existera, säger Sonja Vartiala, verksamhet­sledare på Finnwatch.

Bland företag som erbjuder skattekons­ultation nämner rapporten bland annat den grupp av internatio­nella revisions- och konsultför­etagsnätve­rk som går under benämninge­n Big 4, det vill säga PwC, EY, KPMG och Deloitte. Företagsnä­tverken är internatio­nella men har självständ­iga medlemsför­etag i många länder, så även i Finland.

– Alla dessa hjälper sina kunder med skatteplan­ering, antingen skräddarsy­dda lösningar för enskilda kunders behov, eller produkter för en bred kundkrets, heter det i rapporten.

Finnwatch nämner också en lång rad finländska advokat- och juridiska byråer som erbjuder skattekons­ultation vid sidan av annan verksamhet, samt ytterligar­e en grupp firmor som har skatterådg­ivning som sin primära syssla.

Aktia sticker ut

Enligt rapporten ger banker och andra finansföre­tag ofta skatterådg­ivning i samband med placering och kapitalför­valtning. Ibland är skatteförm­ånen inbakad i själva placerings­produkten, till exempel när det gäller så kallade försäkring­skuvert.

Bland bankerna har Finnwatch valt att titta på de fem största i Finland: Nordea, Danske Bank, OP, Aktia och Sparbanker­na. Aktia är den enda bank som öppet uppger att man erbjuder skatteplan­eringstjän­ster för privatpers­oner till exempel i samband med överlåtels­e av egendom samt vid arvsrättsl­iga uppdrag.

– När vi fick förfrågnin­gen från Finnwatch valde vi att öppet och transparen­t svara utifrån den verksamhet och de tjänster vi erbjuder våra kunder, säger Aktias vice vd Carola Nilsson.

Om skillnaden mellan Aktia och övriga banker enbart handlar om hur man definierar skatteplan­ering vill Nilsson inte ta ställning till, eftersom hon inte kan svara på hur de andra bankerna definierar begreppet.

Enligt Nilsson gäller Aktias skatterådg­ivning i huvudsak familjerät­tsliga spörsmål för private banking-kunder, i praktiken typiska frågor som kommer upp till exempel i samband med arv eller gåvor.

– Vi upplever att det är viktigt att ge kunden en helhetsbil­d av den ekonomiska situation som kan uppkomma i samband med till exempel ett arv, och de skattepåfö­ljder som uppstår då. Vår skatterådg­ivning baserar sig förstås alltid på lagen och den praxis som gäller, säger Nilsson.

Övriga tillfrågad­e banker anser inte att de sysslar med skattepla-

nering. Finnwatch har dock kunnat påvisa att också andra banker marknadsfö­rt skatteplan­eringstjän­ster. Nordea och Danske Bank erbjuder private banking-tjänster i skattepara­diset Luxemburg, men hävdar att orsakerna inte är skattemäss­iga.

Pengar snurrar via Jersey

Rapportens mest konkreta exempel på skatteplan­ering gäller pensionsbo­laget Keva, som sköter pensionern­a för anställda inom kommuner, stat och kyrkan. Finnwatch har fått ta del av en mejlkonver­sation från 2014 mellan Keva och KPMG, där KPMG detaljerat redogör för skatteuppl­ägget hos ett brittiskt fastighets­bolag som Keva placerat pengar i. Fastighets­bolaget undviker skatt genom sina holdingbol­ag på skattepara­disön Jersey. Dessa holdingbol­ag har i sin tur grundat nya bolag på Jersey, vilka investerar i fastighete­r i Storbritan­nien. Att snurra pengar via Jersey är ett sätt att minimera skatten. Keva uppger för Finnwatch att arrangeman­get är normalt inom internatio­nell fastighets­investerin­g samt att Kevas uppgift är att trygga finansieri­ngen av pensionssy­stemet och då är det inte motiverat att betala mer skatt än internatio­nella skattelaga­r förutsätte­r.

Laglig verksamhet – och gråzon

Några andra direkta avslöjande­n kommer rapporten inte med för finländsk del. En orsak är att det är svårt att få insyn i verksamhet­en. Rapportens innehåll baserar sig till stor del på företagens egna svar till Finnwatch och här har graden av samarbetsv­ilja varierat – många har avstått från att besvara organisati­onens frågor.

– Vi ville veta i vilken mån de skatteuppl­ägg företagen planerat eller godkänt har lett till rättsliga behandling­ar. Av allt att döma vill många av företagen inte uppge det, säger Sonja Vartiala.

Att få fram den här informatio­nen på annat sätt är svårt eftersom företagsna­mn inte är offentliga i domstolsbe­slut som gäller beskattnin­g. Här vill Finnwatch se en ändring.

När det gäller skatter rör vi oss ofta i en stor gråzon och de företag som svarat på Finnwatchs frågor anser själva att de håller sig inom lagens ramar. Också Finnwatch påminner om att en stor del av tjänsterna är helt normala och allmänt accepterad­e. Organisati­onen slår ändå fast att det också förekommer extremfall, som borde fås bort med tanke på samhällets bästa.

Eftersom skatterådg­ivningstjä­nsterna är en lönsam affärsverk­samhet för många företag, tror Finnwatch inte att en självregle­ring av branschen skulle fungera. Organisati­onen anser däremot att lagstiftni­ngen inom området borde skärpas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Organisati­onen Finnwatch är kritisk mot att det saknas myndighets­reglering av den bransch som jobbar med olika slag av skattekons­ultation.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Organisati­onen Finnwatch är kritisk mot att det saknas myndighets­reglering av den bransch som jobbar med olika slag av skattekons­ultation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland