Hufvudstadsbladet

Friad Auer kräver 2,5 miljoner euro

Anneli Auer satt fängslad i 611 dygn för mordet på sin make. I december 2015 friades hon från alla misstankar och ett år senare betalade staten henne en halv miljon euro för att hon suttit oskyldigt fängslad. Nu kräver hon en femfaldig summa.

- STEFAN LUNDBERG

Anneli Auer anlände på onsdagsmor­gonen till tingsrätte­n i Åbo tillsamman­s med advokat Juha Manner, som försvarat henne i den nu tio år långa processen. Manner meddelade att Auer ger sina kommentare­r först efter skadestånd­sprocessen.

Domslutet väntas i början av nästa år. Auer motiverar de höga ersättning­skraven med att hon dels satt oskyldigt inspärrad, dels förlorade inkomster från sitt it-företag. Enligt Auer hade företaget just nått ett utveckling­sskede då framgången stod inför dörren.

Förlorad inkomst

Försvaret räknar med att hon förlorade cirka 700 000 euro på fem år.

Staten, hennes motpart, har också låtit utreda den kalkylerad­e förlusten och har kommit till att företaget inte alls var så framgångsr­ikt som Auer hävdar. Auer hade utvecklat en webbsida med bland annat knep och knåp avsedda för barnfamilj­er.

Ersättning­en på en halv miljon euro, som staten utbetalade i fjol, anses exceptione­llt hög. Den motsvarar 800 euro för varje dygn hon suttit oskyldigt fängslad. Tidigare ersättning­spraxis har normalt varit 100 euro per dygn. Den för Bodommorde­n friade Nils Gustafsson ersattes dock med 700 euro per dygn för den tid han hölls oskyldigt inlåst.

Auers make Jukka S. Lahti mördades i familjens hem i Ulfsby i Björneborg i december 2006. Auer häktades tre år senare som misstänkt för mordet.

Processen mot henne har varit farsartad för hon har dömts två gånger till livstids fängelse och friats två gånger.

Domsluten 2–2

Först dömdes hon till livstid i tingsrätte­n år 2011 för att samma år frias i hovrätten. Högsta domstolen återförpas­sade ärendet till tingsrätte­n och samma process upprepades igen. Efter att hovrätten friat henne 2015 gav HD inte åklagaren rätt överklaga längre.

Auer har dock under mordproces­sen dömts till över 7 år fängelse för grova sexuella övergrepp mot barn. Hon har suttit av domen och krävt att den hävs i efterskott. Högsta domstolen förkastade hennes krav i fjol.

Ersättning­sprocessen kan fortsätta i flera år. Om parterna anmäler missnöje går ärendet till hovrätten och kanske ända upp till Högsta domstolen för att eventuellt landa i Europas människorä­ttsdomstol. Då har det sannolikt redan förlöpt femton år sedan hennes make dödades – utan att gärningsma­nnen har gripits.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? Anneli Auers i tingsrätte­n i Åbo. Ersättning­sprocessen kan fortsätta i flera år om parterna anmäler missnöje.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI Anneli Auers i tingsrätte­n i Åbo. Ersättning­sprocessen kan fortsätta i flera år om parterna anmäler missnöje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland