Hufvudstadsbladet

Kamp mot klockan om brexit-avtal

Storbritan­nien kommer att välkomnas till fas två i brexitförh­andlingarn­a när EU-ledarna samlas till toppmöte i Bryssel. Men än så länge är det bara övergångsr­egler som ska diskuteras – och starten sker tidigast i slutet av januari.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Formellt dröjer det till på fredag innan klarteckne­t ges om nästa steg på brexitagen­dan. Nyckelfras­en ”tillräckli­ga framsteg” måste konstatera­s av de 27 kvarstanna­nde EU-ländernas ledare innan allt är helt klart.

I princip är det ändå givet, sedan parterna i fredags till sist nått en uppgörelse om den första fasens diskussion­er om bland annat medborgarn­as rättighete­r, den ekonomiska uppgörelse­n och gränsfrågo­rna på Irland.

Storbritan­niens EU-minister David Davis har visserlige­n flaggat för att britterna kanske inte kommer att hålla sig till avtalet, om de fortsatta förhandlin­garna faller ihop. Men det har EU-sidan tydligt förklarat som oacceptabe­lt – vilket även fått Davis att ta ett par steg tillbaka i samtal med Bryssel.

– De här framstegen har vi kommit överens om och de kommer snabbt att föras in i ett utträdelse­avtal som är juridiskt bindande, förklarar EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier i en debatt i EU-parlamente­t.

Dröjer till i vår

Det innebär ändå inte att några djupgående framtidsdi­skussioner kommer att inledas omedelbart. Snarare är det en lång sträcka kvar till att parterna kan mötas igen.

EU-länderna ska först slå fast sin syn på den övergångsp­eriod som Storbritan­nien vill ha och därefter även enas om sin syn på framtida handel och liknande. Riktlinjer­na för övergångsp­erioden ska antas i januari. Stats- och regeringsc­heferna ska sedan i mars att anta ett ramverk för de framtida relationer­na.

Skyndar långsamt

EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk har redan flera gånger om varnat för att tiden är knapp.

”Det kommer att bli en furiös kamp mot klockan”, skriver Tusk i sin inbjudan till veckans EU-toppmöte i Bryssel.

EU-länderna är ändå överens om att det samtidigt gäller att skynda långsamt.

– Britterna har vid några tillfällen sagt att de vill att detta ska gå fortare, men här var det en enighet om att både EU, men också britterna, behöver tiden fram till mars för att klara ut det här ramverket för framtida relationer, säger Sveriges EU-minister Ann Linde.

 ?? FOTO: IAN LANGSDON ?? Michel Barnier är EU:s chefsförha­ndlare om brexit.
■
FOTO: IAN LANGSDON Michel Barnier är EU:s chefsförha­ndlare om brexit. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland