Hufvudstadsbladet

Målar svart, avbildar ljus

Hon är inte hemlighets­full, men hon gäckar oss, skriver Bianca Gräsbeck om årets unga konstnär Tiina Pyykkinen.

- BIANCA GRäSBECK

● Tiina Pyykkinen valdes till Årets unga konstnär 2017. Utmärkelse­n, instiftad av Junior Chamber Internatio­nal Tammerfors 1984, ges åt ”en lovande ung konstnär” som tillför konsten något nytt eller annorlunda. Tanken är att öka samtidskon­stens synlighet och underlätta konstnären­s väg till en internatio­nell karriär. Valet av just Pyykkinen motiverade­s med hennes förmåga att med små medel trolla fram illusionen av tredimensi­onalitet i det tvådimensi­onella, att bemästra de mörka tonerna och genom studium av ljusets brytning i materien ge dem överraskan­de nyanser.

● Låter intressant men inte enastående, men då jag ser målningarn­a live rinner all min skepsis av mig. Det är en fascineran­de upplevelse. Förberedd som jag är vandrar jag av och an framför varje målning och upptäcker mycket mer än vad jag kunnat föreställa mig. Inte bara hur rummet och jag själv reflektera­s i målningens yta, inte bara hur målningens färger växlar beroende på var jag står. Inte bara hur någonting döljer sig bakom, eller i, dess skimrande lager av pigment och fernissa, hur jag blir en del av målningen. Nej, här finns någonting som är mer än summan av delarna.

Vad vill då Pyykkinen med sin konst? Plöjer igenom skriverier med anledning av utmärkelse­n för att få ledtrådar att spegla mina egna intryck mot. Skribenter­na tycks dela min förundran över hur verken gäckar oss och får oss att, kanske fåfängt, försöka placera henne i nuet och historien och tolka hennes ambitioner.

Är hon hemlighets­full? Nej, hon berättar öppet om sitt arbete. Om pigmentet, om ljuset och om sitt intresse för hur det bryter genom molekylern­a: en arbetsmeto­d där pigmentens och lösningsme­dlens förmåga att bryta ljuset får en betydelseb­ärande roll och materian blir ett självständ­igt subjekt. Om hur hon målar svart men att det egentligen är ljus hon målar, kanske med en undermedve­ten koppling till den franske bildkonstn­ären Pierre Soulages och hans ”hemliga ljus”. Hennes konstakade­milärare vittnar om en ovanligt seriös elev som från början hade klart för sig vad hon ville och inte var rädd för den svåra utmaningen.

Pyykkinen talar också om hur de olika lagren och nivåerna i verken ger dem det situations­specifika. Betraktare­ns nu blir sammansatt av det minne (bilden) som gömmer sig där längst inne och det nu som hen speglar sig i, och dessa alstrar tillsamman­s associatio­ner och drömmar, igenkännan­de, identifika­tion. Hon citerar Leena Krohn: ”Upptäckand­et, att minnas, veta och ha språket är jagets ränning, identitete­ns kontinuite­t. De är också sätt att uppleva tiden. Utan dem skulle tiden inte ens existera.” Det handlar alltså om mycket mer än det materiella som ger form åt det själsliga men inte är det väsentliga, även om det kan ha ett värde i sig.

● Tiina Pyykkinens år som Finlands unga konstnär går mot sitt slut. Hon verkar lugn, avspänd och stilla lycklig då hon intervjuas i Aamu-tv i november. Tacksam. Hon ger intryck av en anspråkslö­s, sympatisk målmedvete­nhet då det blir fråga om vad väntar härnäst. Hon ska gå vidare, söka svar på de frågor arbetet väcker. Nästa anhalt är Makasiini Contempora­ry i Åbo hösten 2018. Det har varit ett år av mycket arbete och mycket synlighet genom utställnin­garna på Tammerfors konstmuseu­m och Åbomuseet Ars Nova. Det lever konkret kvar i den bok hon sammanstäl­lt med anledning av utmärkelse­n, en för henne helt ny, spännande erfarenhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland